Skiathos attraktionerna

 

Grekland är känt för sin rika kultur och kulturella element är dominerande även på en liten ö som Skiathos. Sevärdheter att se är uppdelade i kulturella och naturliga, vilket framhäver öns unika karaktär kombinerat med naturlig skönhet och kultur.


De kulturella attraktionerna i Skiathos är kyrkor, kloster och andra monument som går tillbaka till den bysantinska perioden såväl som den venetianska perioden. Många av dessa ligger i Skiathos stad eller nära utkanten. I Skiathos stad bör du besöka slottet, Bourtzi-slottet, den medeltida staden och Papadiamantis-huset.


Slottet

Det är en fantastisk plats på den norra sidan av ön. Den byggdes när Skiathos attackerades av onda pirater och folket ville skydda sig själva och sin egendom från dem. Livet på slottet var svårt på grund av platsbrist. Ändå har invånarna i Skiathos fortsatt att utveckla sin kultur och behålla sina traditioner. De byggde kyrkor, kapell och till och med moskéer, vars ruiner du kan se när du besöker slottet.


Bourtzi slott

Slottet ligger på den lilla halvön som delar ön i dess östra och västra delar. Den byggdes av två venetianska bröder som var anhängare av ön. Den användes som grundskola och lokalbefolkningen använde den för att bekämpa osmanerna. Numera används den som konsthall och bredvid finns en friluftsteater.


Papadiamantis-huset

Det är huset där den grekiske författaren växte upp och dog. Papadiamantis var en högt respekterad offentlig person på ön som gjorde stora saker för den lokala kulturen och främjade den genom berömda romaner trots att han levde ett ödmjukt liv. Det finns ett museum i huset som du bör se. Byggnaden är i sig ett monument eftersom den är en symbol för öns traditionella arkitektur.


Den medeltida gamla stan

Om du vill tillbringa kvällen med att strosa runt på ön, besök då gamla stan med sina smala klapperstensgator. Du kommer att se de återstående traditionella villorna, med sin typiska arkitektur, som är en kombination av öns arkitektur och byn Mount Pelion.


kloster

Om du vill göra din semester lite mer andlig och religiös bör du besöka öns kloster. Dessa är nära kopplade till Skiathos historia och dess populära övertygelse och lokala fester.


Klostret för Jungfru Marias bebådelse - Evangelistria

Det ligger på den nordöstra sidan av ön i Agalianou-regionen. Det är det enda aktiva klostret. I klostret hittar du ett museum med musikinstrument.


Kloster för Jungfru Marias inträde - Panagia Kounistra

Den ligger på den västra sidan av ön och legenden säger att en munk hängde symbolen för den heliga jungfru Maria över ett träd, varifrån namnet "kounistra" (svingande) kom. Tips när du besöker klostren: För att komma in i klostren måste du bära en blygsam outfit. Kvinnor bör bära långa kjolar och män bör bära långbyxor.


Naturliga sevärdheter

På ön hittar du havsgrottor intill Lalaria, sjön Strofilia intill stranden Koukounaries, som är unika naturliga sevärdheter. De små öarna runt Skiathos, som Tsougrias, är också fantastiska.


Havsgrottor - Lalaria

Det finns två havsgrottor nära Lalaria Beach, Skotini (mörk) grottan och Galazia (blå) grottan. The Dark Grotto är en smal, låg grotta som endast kan nås med små båtar.


Lalaria

Det är en stenig, något avskild strand på nordöstra kusten som endast kan nås med båt. Nästan alla besökare på Skiathos har en bild av Lalaria på grund av strandens magnifika och vilda skönhet.


Sjön Strofilia

Det är en skyddad våtmark med rik fauna och flora. Det är mycket sällsynt att hitta en våtmark på grekiska öar och är karakteristisk för Skiathos speciella geografi.


Tsougrias

Mitt emot ön Skiathos finns en liten grupp öar, av vilka Tsougrias är den mest besökta. Alla dessa holmar är obebodda, men Tsougrias har små snackbarer på båda sidor om ön som säljer smörgåsar och uppfriskande drycker. Dagliga turer till ön går från Skiathos stad, och de flesta besökare föredrar att bada i det turkosa, grunda vattnet och den fridfulla atmosfären. Om du besöker Tsougrias med din egen båt, var uppmärksam på stenarna på stränderna eftersom dessa inte syns när havet är grovt.

Grekland utflykter