Grekiskt kök! Du måste smaka på dessa specialiteter


En semester i Grekland innebär inte bara att bo på lyxhotell, ta ett dopp i det klarblå havet och njuta av massor av sol, det innebär också att lära känna lokala specialiteter. Det grekiska köket är ett riktigt mecka för matälskare!

En välsmakande förrätt

En av de vanligaste förrätterna i Grekland är saganaki. Saganaki är lika med en mängd olika rätter, alla tillagade i en liten stekpanna med två handtag. Konstigt nog är den här pannan inte grekisk, den är av turkiskt ursprung, där den heter Sahan.

Den vanligaste saganaki är stekt ost. Olika sorters ost används till denna förrätt, inklusive fårfetaost och halloumi. Den smälts tills den bubblar och serveras sedan med citronsaft och peppar. Man äter det traditionellt med bröd.

Andra rätter som tillagas i saganaki är räkor och musslor med bland annat en kryddig tomatsås.

Grekiskt kött tills du tappar

Gyros är en typisk grekisk delikatess som kommer från den turkiska dönerkebaben. Gyros ses av grekerna som en snabbmatsrätt, men låt det inte avskräcka dig. Förutom att det är billigt är detta kryddade fläsk – som grillas på ett stort spett – också väldigt gott.

Denna specialitet från det grekiska köket serveras traditionellt med skivor av tomat, lök, tzatziki eller yoghurt, sallad och i vissa fall även med potatis. Allt detta är ofta inslaget i pitabröd.

Andra typiska kötträtter från det grekiska köket är:

Souvlaki. Det spelar ingen roll vilket kött det är (lamm, nötkött, kyckling eller fläsk), om det är på spett är det souvlaki. I vissa fall serveras den med samma tillbehör som gyros.

Kekab. Det är inte vad man är van vid till exempel från dönerkebaben. I Grekland är Kebab en långsträckt köttbit i strukturen av en hamburgare. Eftersom de tillsätter örter och kryddor till köttet kan du räkna med en fin blandning av smaker.

Grekiska specialiteter för vegetarianer

Stekt aubergine, tomat, lök, vitlök, potatis, béchamelsås och grillad ost; de är de vanligaste ingredienserna i moussaka. Den jämförs ofta med lasagne, men pastafri. En absolut höjdpunkt i det grekiska köket!

Om du föredrar en sallad, välj den traditionella grekiska salladen med gurka, tomat, oliver, rödlök och fetaost och en dressing av olivolja, vinäger och citronsaft. Den serveras ofta som tillbehör, men du kan också beställa en huvudsallad.

Snacks från det grekiska köket

Förvänta dig inte att komma hem lättare från din semester. Det finns för många läckra snacks tillgängliga i det grekiska köket. Ett litet urval:

Tzatziki är kanske den mest kända grekiska rätten. Denna "sås" - baserad på yoghurt, gurka och vitlök - används för att doppa kött, grönsaker och pitabröd. Också bra som förrätt!

Ett annat dopp som är populärt bland greker är taramosalata. Även om namnet verkar syfta på en sallad är denna krämiga blandning av löjrom (fiskägg) verkligen gjord för att doppa i till exempel pitabröd.

Dolmathakia är vinblad fyllda med ris, pinjenötter och färska örter. Enligt vår mening smakar de bäst när du äter dem ljumma.

Tirokroketes och sfougata är gyllene ostbollar som bokstavligen smälter i munnen. Sfougatabollarna är ofta gjorda av lokala ostar, olika sorters ostar blandas till tirokroketter.

Revithokeftedes är faktiskt den grekiska versionen av falafel. Dessa friterade kikärtsbollar har dock en unik kryddblandning.

Godis & desserter

Visste du att du på många grekiska restauranger får en gratis efterrätt? En av de vanligaste är Glyka Tou Koutaliou, som i grunden betyder "söt sked". Det är grekisk yoghurt med frukt eller grönsaker. På så sätt kan du enkelt få tag i yoghurt med morotsmarmelad.

Halvasi, en smörkaka gjord på mannagryn, russin och mandel serverad med vaniljglass och/eller granatäppelsirap, är också gott som efterrätt. Loukoumades är lika oemotståndliga & ljuvligt söta. Strukturmässigt är dessa bollar något jämförbara med våra oliebollen, men mindre. Smakmässigt är de dock helt olika; dessa bollar blötläggs i honung eller sirap och strös med kanel.

En överdos olivolja

Olivolja; du hittar det i nästan varje maträtt i Grekland. Störande? Nej, så läcker olivolja hittar du knappast någonstans. Detta görs ofta av kockar och restaurangägare själva. Från lokalt odlade oliver. Gott!

Fler specialiteter från det grekiska köket

Spanakopita är ett tillbehör som serveras på många ställen i Grekland. Det är en filodegspaj med spenat och fetaost, som ser olika ut varje gång. Rund, fyrkantig, stor, liten; grekerna satte sin egen snurr på det.

Är du inte på humör för en stor varm måltid på grund av det varma vädret eller vill du ha en söt dessert? En Feta Me Meli kan avnjutas när som helst på dagen. Vad det är? Feta inlindad i filodeeg översållad med honung. Den salta fetaosten och den salta honungen ger en speciell smakupplevelse.

Inte ett fan av honung? Tiropites är trekantiga filodegsark med en blandning av grekisk ost i. Enkelt, men väldigt gott!

Det vattnas i munnen när du läser den här artikeln? För oss är det enda alternativet att njuta av alla dessa specialiteter från det grekiska köket att boka en semester.

Vill du bekanta dig med det grekiska köket?

SE VÅRT ERBJUDANDESE VÅRT ERBJUDANDE

Grekland utflykter