Pyrgi Chios en av de vackraste byarna

Pyrgi är en av tjugo mastikbyar på ön Chios i Grekland. Det är huvudbyen i mastikbyarna.

Det skiljer sig från de andra byarna med sina unika geometriska motiv, xystra (ξυστρά). Husens väggar täcks successivt med svart sand och vit kalk. Sedan skrapas kalken av igen i geometriska motiv. Endast hus i Pyrgi och hus någon annanstans som tillhör Pyrgi får använda xystra-tekniken.

Som nämnts ovan är Pyrgi den största byn där mastik odlas. Mastiska byar är alla en del av UNESCO: s immateriella kulturarv för mänskligheten. Som du kanske redan vet är mastik den mest kända lokala produkten i Chios och kallas också "läka tårar från mastikträd". Men vad gör Pyrgi så speciellt?

Pyrgi är en av de vackraste byarna i Chios, som ligger 24 km väster om öns huvudstad, nära Mastihochoria, det område som producerar den berömda mastiken. Idag bor mer än 1200 invånare i Pyrgi, varav de flesta bedriver mastikproduktion och jordbruk. Byn är uppkallad efter det centrala medeltida tornet som fortfarande står i byn och behåller sin traditionella arkitektur.

Pyrgi är en verkligt imponerande och pittoresk plats. Fasaderna på byggnaderna är dekorerade med grå och vita geometriska former, vilket är ett inflytande från åren med frankiskt styre på ön. På grund av sin unika dekoration är Pyrgi också känd som "den målade byn".

Upptäck den magiska skönheten i Pyrgi i Chios, med blommiga balkonger och bild-perfekta motiv på väggarna, de pittoreska kaféerna och de tre kyrkorna (en som går tillbaka till 1200-talet, det bysantinska templet Agioi Apostoloi). bågarna och valven, de kullerstensgatorna och de varma gästvänliga människorna. Du kommer definitivt att bli fascinerad!

Smala kullerstensgator, vackra kyrkor, den unika arkitekturen och balkonger fulla av blommor och soltorkade tomater utgör byns magiska landskap.

Boende, kaféer och utmärkta tavernor finns i byn.

Grekland utflykter