Nisyros höjdpunkter

Turister som kommer till ön för första gången frågar alla om de har ett hem här

kan köpa. Säger Mike, som driver ett biluthyrningsföretag på Nisyros. Han har tur eftersom han är en av 43 personer som äger ett hem i Nikia, en av de vackraste byarna i Europa.

På sen kväll, många timmar efter att den sista dagen turist har lämnat ön, kan du njuta av himmelsk lugn och ro på det pittoreska bytorget "Porta Nikia".

Nisyros: den aktiva vulkanen bredvid Kos

Nisyros är helt enkelt magiskt och vi kan föreställa oss att spendera vår ålderdom här. Ön Nisyros (även kallad Nissiros) är bara 42 km² stor, men det finns så mycket att upptäcka!

Om du stannar på den lilla vulkaniska ön i mer än en dag kommer du att bli förtrollad och vill återvända om och om igen. Som en angränsande ö till ön Kos kan Nisyros nås dagligen med färja under sommarmånaderna.

Den här lilla jorden är förmodligen en av de mest fredliga platserna om det inte fanns några aktiva vulkaner i djupet. Strängt taget består ön Nisyros av endast en vulkan.

Vid foten finns små byar som Mandraki och Pali. Vid vulkankanten hittar du de pittoreska bergsbyarna Nikia och Emporios. Om du stannar här är vardagen vanligtvis långt borta. Och om du lyssnar noga hör du ingenting. Absolut tystnad och ensamhet.

Du kan bara nå Nisyros med färja, det finns ingen flygplats. Dagliga resor till Nisyros erbjuds från Kos Island. Det är dock värt att ta färjan till Nisyros på egen hand. Var noga med att planera några dagar på denna vackra ö, för det finns verkligen mycket att upptäcka.

Här tar vi dig på en rundtur i våra bästa sevärdheter på ön:

Mandraki: Nisyros huvudstad

I Mandraki sätter du dig på land. Med cirka 700 invånare är Mandraki den största staden på Nisyros och därför den livligaste byn på ön. Förutom många souvenirbutiker erbjuder kuststaden det bästa erbjudandet med många snabbköp och butiker.

Under dagen rusar Kos-dagstapparna genom de vackra gränderna. Det är tyst på kvällen. De mysiga tavernorna och kaféerna inbjuder dig att dröja kvar. Det finns nu många vackra semesterhus med självhushåll och några små hotell.

Platsen är en typisk grekisk by med vita hus och färgglada fönsterluckor. I varje hörn finns en fotomöjlighet bland färgglada bougainvillea, sovande katter och blå träbalkonger. Ta en lugn promenad genom de pittoreska gränderna och titta ofta på marken.

Nisyros är känt för sina vackra golvmosaiker, även kallade “Hohlakia”. Olika motiv är handgjorda i mosaikform från mörkt och lätt vulkaniskt berg. Nästan varje husingång i Mandraki är dekorerad med Hohlakia.

Hjärtat i Mandraki är "Platia Ilikiomeni", bytorget med sitt stora gummiträd och många tavernor. När du lämnar de labyrintiska gränderna kommer du till den långa hamnpromenaden, som sträcker sig från byns ingång till bakom klostret.

Många kaféer och krogar har bosatt sig här och erbjuder fantastisk utsikt över solnedgången, särskilt på kvällen. Restaurangägarna hänger sin nyfångade bläckfisk i koppel och håller naturligtvis katterna i åtanke.

Panagia Spiliani-klostret

Från färjan ser du det vita klostret uppe på en kulle ovanför Mandraki på tronen vid ankomsten. Panagia Spiliani-klostret är inbäddat i resterna av ett gammalt slott, och det mesta av klostret är byggt i en grotta. Inuti finns en klippgrotta med ett altare och många ikoner. Ett litet museum visar också olika religiösa fynd från de senaste århundradena.

Panagia Spiliani är en viktig pilgrimsfärdsplats i Grekland och varje år den 15 augusti gör tusentals människor från hela världen en pilgrimsfärd här för att delta i processionen till den heliga Guds moder. Från klostret har du en fantastisk utsikt över taket på Mandraki. 

Den lugna fiskebyn Pali

Vi lämnar Mandraki med hyrbil och kör längs kustvägen längs vulkanens flanker. Fiskebyn Pali eller Paloi är vårt nästa stopp.

Det finns några tavernor i hamnen som erbjuder utsökt nyfångad fisk. Vägen fortsätter längs havet förbi öns äldsta bageri. I Pali-bageriet tillverkas fortfarande bröd och bakverk traditionellt för hand. Här vill vi få några bestämmelser för att utforska ön.

De varma källorna i Nisyros

De varma källorna i Nisyros var kända i hela Europa fram till början av 1900-talet. Människor reste till och med från Egypten till Nisyros. Även idag kan du koppla av i ett litet termalbad i byn Loutra (mellan Pali och Mandraki).


När du kör ut från Pali kommer du att se en stor termisk byggnad av tegelstenar på kusten långt ifrån. På 1920-talet började investerare från Rhodos bygga ett större spa. Andra världskriget förstörde delar av anläggningen och återuppbyggnaden stoppades på 1970-talet av ekonomiska skäl. Den enorma byggnaden har sedan dess varit ledig.

Mittemot termalbadet ligger kyrkan "Panaghia Thermiani", byggd i ruinerna av ett gammalt romerskt bad. Kustvägen leder förbi Cape Katsouni genom ett kargt landskap till Lies-stranden. Detta sträcker sig flera mil på östkusten och är täckt med svart vulkanisk sand och småsten.

Pachia Ammos: den vackraste stranden

I slutet av gatan kommer du till en parkeringsplats. Här kan du parkera din bil och följa gångvägen. Lies-stranden ligger under parkeringsplatsen, vilket också rekommenderas.

Du kommer att gå på en smal stig längs klippan i cirka 10 minuter. Bakom den sista klippan har du utsikt över en av de vackraste stränderna i Egeiska havet. Stora mörka sanddyner täcker bukten Pachia Ammos.

Vattnet är kristallklart och den chokladbruna stranden är täckt med små stenar. Fram till slutet av juni är det fortfarande tyst här och du har vanligtvis bukten helt för dig själv.

Från juli till början av september är stranden befolkad av otaliga vilda campare. Då blir det svårt att hitta en ledig plats bland de många tälten. Många besökare byter sedan till den mindre besökta Lies-stranden.

Emporios: en by, precis som en sovande skönhet

Vi kör vägen tillbaka till Pali och följer hårnålsböjningarna till kanten av kalderan. Vägen till Emporios grenar av till höger och du kan se de vackra vita husen långt ifrån.

Efter en allvarlig jordbävning 1933 var byn nästan öde. Platsen vaknar långsamt från sömnen. Några av de gamla husen har radikalt renoverats de senaste åren.

Det finns en fascinerande naturlig bastu precis vid ingången till byn. I denna lilla grotta är den över 40 grader och även om den luktar lite smaklös är vulkanångorna bra för andningsorganen.

Du kan parkera din bil på parkeringsplatsen under byn och gå in i byn. Efter några meter kommer du till det lilla bytorget. Det finns två traditionella tavernor där du kan stärka dig själv.

Under sommarmånaderna finns det bord och stolar här på kvällarna och det finns ibland levande musik. Den rustika atmosfären utstrålar en extraordinär charm.

Autentiska tavernor på Nisyros

Tavernan "To Balkoni" erbjuder läckra förrätter (meze) och en magnifik utsikt över vulkankraterna i Nisyros. I tavernan "Apyria" bredvid den blåvita bykyrkan "Koimisis Theotokou" serveras utsökt traditionell grekisk matlagning på helger och kvällar.

Skordalia-doppet med mandlar är särskilt utsökt! De två ägarna till tavernan Apyria, bröderna Triantafilos och Gianni är godhjärtade människor och har alltid tid för en pratstund.

På Emporios högsta punkt är den vackra kyrkan av ärkeängeln Michael med ett kyrktorg med vackra golvmosaiker. Härifrån kan du se den enorma kalderan Nisyros på ena sidan och det djupblå Egeiska havet och de närliggande öarna Gyali och Kos på den andra.

För oss en av de vackraste platserna på Nisyros, eftersom du vanligtvis bara kan njuta av det magnifika panoramaet.

Nedstigning till vulkanen Nisyros

Vi återvänder till korsningen och svänger höger mot vulkanen. En väg leder ner i den imponerande kalderan. Vegetationen är fortfarande mycket frodig på de terrasserade bergssluttningarna.

Ju längre du kommer ner i vulkanbassängen, desto kargare blir landskapet. De olika lagren av sten får varje geologs hjärta att slå snabbare. I ett kassaregister betalar du € 3 - för att besöka kratern.

Innan du åker på en pilgrimsfärd till Stefanos krater med folkmassorna rekommenderar vi dock att du tar en kort omväg till den mindre kända Polyvotis-kratern. Nästan ingen går vilse här, även om de dubbla kratrarna är inte mindre imponerande.

Följ den misshandlade vägen till höger vid uthuset. Fjärran kan du se olika kullar i vackra färger. Bakom det finns ännu fler kratrar gömda. Även om du inte kan gå ner kan du få ett gott intryck av detta naturliga under.

De ångande svavelfumarolerna lyser neongult och påminner oss om att en aktiv vulkan fortfarande är vilande under jorden.

Vandra till en aktiv vulkan

Hjärtat i Lakkidalen är naturligtvis den stora Stefanos-kratern. Du kan gå ner i den 4000-5000 år gamla kratern med en diameter på 330 meter, förutsatt att du kan motstå den starka lukten av svavel.

Du är i vördnad och beundran mitt i en av de största fumarolkratrarna i världen. På vissa ställen är jorden mycket tunn och även om de permeabla områdena är avspärrade rekommenderas försiktighet.

Att stå i kratern på en aktiv vulkan är en unik upplevelse. Det finns förmodligen mycket få kratrar på jorden som är tillgängliga.

Vårt tips: om du besöker kalisan i Nisyros och dess fascinerande kraterlandskap före kl 10, kommer du att undvika det stora angreppet av dagsturister.

Vacker kyrka av profeten Elias

Vi kör tillbaka till vulkanens kant och fortsätter vår tur mot Nikia. Vägen slingrar sig längs kanten av kalderan och du kan njuta av en fantastisk utsikt över Egeiska havet, byn Nikia och den närliggande ön Tilos.

Strax före Nikia leder en väg upp till höger till profeten Elias kyrka. Platsen för denna blå och vita skönhet är fantastisk och panorama från kyrkans framsida är hisnande. Vi kunde dröja kvar här i timmar och njuta av denna himmelska atmosfär.

Alternativt kan du gå till kyrkan från parkeringen i byn Nikia. Leden börjar bakom vulkanmuseet. Klättringen är kort, men ganska brant. När den pittoreska kyrkan är låst kan du få nyckeln i byn. Det är bäst att fråga en anställd på museet.

Förresten, på morgonen har du den bästa utsikten över bergsbyn Nikia. Då är solen idealisk och byn visar sin vackraste sida.

Den idylliska bergsbyen Nikia

Nikia, en bildbokby med sina vita hus och röda tak, lyser bakom det sista hörnet. Du kan parkera din bil vid ingången till byn. Till höger är vulkanmuseet på ön Nisyros. Här får du mycket bakgrundsinformation om bildandet av Nisyros och vulkanaktiviteten i hela Egeiska havet. Museet är öppet varje dag utom söndagar.

En gångväg leder till byn. Till höger har den älskvärda Mania en liten smyckesbutik. Hon arbetar med material från ön och trollar fram vackra halsband, tillbehör, örhängen och ikoner från skal, stenar och trä. Ett besök i denna vackra butik är verkligen värt besväret.

Nikias gator är pittoreska och förtrollar dig omedelbart. Efter några meter kommer du till hjärtat av byn. Portia of Nikia har utsetts till ett av de vackraste torgen i Europa och med rätta. Mellan de vita husen tycks himlen och Egeiska havet smälta samman i en färg.

Om du går uppför trapporna till kyrkan har du en fantastisk utsikt runt omkring. En gammal dam står ofta på övervåningen. Theodora tittar på liv och rörelse på torget när massorna av turister anländer. Hon måste vara över 90 år och är kyrkans goda själ. Hon samlar in donationer och tar hand om deras bevarande.

Time-out på torget

På Porta Nikia finns det två kafenions där du kan ta en kall drink och lite meze. Om du följer gränderna till slutet av byn kommer du till ett annat torg med en vacker utsikt över Stefanos krater.

I Nikia gillar vi att ta oss tid till en lång promenad genom de charmiga gränderna. Utanför turisttiderna kommer du knappt att träffa någon utom några katter. Lugn och ro och en härlig promenad.

Vi fortsätter vår utforskning av ön och kör tillbaka till Mandraki. Innan Hotel Romantzo böjer sig vägen till vänster till Palaiokastro och Evangelistria-klostret.

Palaiokastro: Akropolis i Nisyros

De cyklopiska murarna i en hellenistisk akropol sitter på en kulle ovanför Mandraki. De stora stenblocken i den gamla fästningen staplades exakt och matchades. Komplexet i Palaiokastros i Nisyros är stort och delvis bevuxet av naturen.

 På informationstavlorna kan du läsa mer om Palaiokastros ursprung (även kallat Paleokastro). Från fästningen är panorama över Mandraki, Egeiska havet och offshore-ön Gyali magnifik.

De gigantiska murarna från 330 f.Kr. f.Kr. är bland de bäst bevarade i sitt slag i hela Grekland. På vissa ställen är väggarna med stenblocken exakt staplade ovanpå varandra upp till 3,50 meter tjocka. Likheten med växter från andra delar av världen, till exempel den för inkakulturen i Sydamerika, är förvånande. Inträde till Palaiokastro är gratis.

Vandra till öns högsta berg

På vägen tillbaka till Mandraki förgrenar sig en väg till höger till Evangelistria-klostret. Härifrån kan du vandra till det högsta berget på ön på 698 meter, Nifios med sitt vitblå kapell ”Prophet Ilias”. Vandringen tar ungefär en timme.

Du går genom vacker natur, förbi ruiner av hus från förkristen tid och terrasserade trädgårdar. Längst ner på toppen kommer du till kyrkan "Panagia Diavatiani". Motsatt är en gammal cistern och några fikonträd ligger på ett slags kyrktorg.

Det är här spåret verkar sluta. Endast en svårsedd väg leder till toppen. Profetens Ilias vita kapell lyser långt ifrån och när du kommer till toppen ser det ut som om du kan röra himlen. Det är vanligtvis väldigt stormigt här. Inom kapellet finns det dock himmelsk fred. Tänd ett ljus och pausa ett ögonblick. En magisk plats där du till stor del är ensam.

Ankomst- och färjeförbindelser till Nisyros

Under högsäsongen går flera turbåtar och färjor dagligen till Nisyros från Kardamena och Kos stad. Biljetterna kan köpas samma dag eller dagen innan i Kardamena direkt i hamnen. Special vulkan- eller Nisyros-turer är motsvarande dyrare än enskilda turer.

Under högsäsong seglar också färjan "Kamari II" från Kefalos. Färjan "Panagia Spiliani" liksom Blue Star-bilfärjorna och Dodekanisos Seaways-katamaraner avgår från Kos stad. Priserna är cirka 15 euro varje väg. Du hittar exakta avgångstider på deras hemsida.

Att ta sig runt och hyra bilar på Nisyros

Det är inte nödvändigtvis nödvändigt att boka en guidad tur till Nisyros. Det finns flera biluthyrningsföretag på plats. Med en hyrbil eller skoter kan du utforska ön Nisyros i din egen takt.

Du har också möjlighet att åka till vackra platser mot folkmassan. Till exempel är det lämpligt att köra till Nikia först och sedan ner i kratern. Eller att promenera genom Mandraki i början och sedan köra till Emporios.

Boende på Nisyros

Till skillnad från Kos betonar Nisyros fortfarande alternativ tyst turism. Det finns inga stora hotellslott och orter på ön. Gamla stenhus har påbörjats restaurering och byggts om som pensionat i traditionell stil.

Faciliteterna hålls smakfullt minimalistiska och utstrålar sin egen charm.

Är det värt att tillbringa natten på Nisyros?

För att hålla det kort: ja! Säkert! Vi rekommenderar alla semesterfirare i Kos som letar efter det ursprungliga Grekland att stanna minst en natt på Nisyros. Det finns världar mellan den turbulenta ön Kos och den lilla grannön Nisyros.

När resebåtarna lämnar Nisyros på eftermiddagen kommer du att känna öns speciella magi. Huvudstaden Mandraki inbjuder dig att promenera på kvällen med sin vackra strandpromenad.

Grekland utflykter