Ambelos bergsby Samos

Nedanför Stavrinides och även vid norra foten av Ambelosbergen ligger byn Ambelos. Det döptes om till Ambelos av Nenedes den 17 januari 1957, efter bergen som reser sig norr om staden. Byn ligger på en höjd av cirka 250 till 350 meter. Staden Ambelos ligger cirka 2,5 kilometer från kuststaden Agios Konstantinos. Vägen från kusten slingrar sig i otaliga slingrande linjer in i bergen. Den första platsen som berörs på denna rutt är Ambelos. Härifrån fortsätter vägen till den ännu högre byn Stavrinides - en annan vacker by ovanför Ambelos.

Under körningen till Ambelos finns det alltid mycket fin utsikt över Samos norra kust och den lilla byn Ano Agios Konstantinos (... det gamla kvarteret). Byn Ambelos har cirka 252 invånare (folkräkningen 2011) plus invånarna i två distrikt Ambelos-Livadaki och Petalides med totalt 65 invånare. Ambelos kämpar också med den stadigt minskande befolkningen, 1913 hade byn 765 invånare, 2011 var det bara 309 personer (inklusive Livadaki och Petalides). Efter den administrativa reformen tillhör platsen kommunen Vathy.

Som med invånarna i Stavrinides är vinodling den största inkomstkällan för invånarna. Trädkulturer som körsbär, aprikoser, nötter och söta kastanjer ger också extra inkomst. Med genomförandet av Kapodistrias kommunreform 1997 införlivades Ambelos i kommunen Vathy. Från och med den 1 januari 2011 kommer den administrativa reformen från 2010 att slå samman de tidigare kommunerna på ön till den nyetablerade kommunen Samos (Dimos Samou). Byn grundades antagligen på 1600-talet av en familj från Kythira som Nenedes, förmodligen familjenamnet på de nya bosättarna.

Innan Samos annekterades till Grekland var Nenedes en by i Exi Gitonies (sex stadsdelar). Vid hegemonitiden (1832-1912) var Agios Konstandinos säte för Exi Gitonies-samhället, som fortfarande inkluderade byarna Nenedes, Stavrinides, Manolates och de nu övergivna bosättningarna Margarites och Valeondades. I början av 1900-talet bildade Nenedes och Stavrinides en självständig gemenskap. Dess namn ändrades till Ambelos ("vingård") i november 1957. Byn Ambelos kallas också "Samos balkong" på grund av den vackra utsikten över öns nordkust.

Ett av de bästa vinerna på ön Samos kommer från detta område. Byn har två kyrkor, den största är ovanför det lilla bytorget. Denna kyrka har två torn, ett klocktorn till höger och ett klocktorn till vänster. Kyrkan är tillägnad Johannes Döparen. När huvudkyrkan är öppen är det värt ett besök, eftersom kyrkans interiör är vackert inredd. Det finns också en kafenion, som också fungerar som en krog och restaurang. Båda restaurangerna ligger på byns torg. En vacker och intressant vandringsled till två vattenfall börjar på byns västra sida. En promenad genom byn bör inte heller missa.

Livadaki (inte att förväxla med stranden med samma namn på Nissi-halvön) och Petalides är två små byar som fortfarande tillhör Ambelos och har vardera cirka 28 invånare. Båda distrikten Ambelos ligger precis vid Samos norra kust och ligger cirka 3,8 kilometer från Ambelos (längs huvudvägen - Petalides lite längre). Kustvägen Samos stad - Karlovassi korsar platserna och passerar de små stränderna, av vilka Petalides-stranden är den mest intressanta. I Petalides finns ett hotell (Kalypso Bay) som är byggt mot bergssluttningen. Speciellt grekerna tillbringar sin semester här på sommaren.

Det finns också en restaurang där du kan stärka och uppdatera dig själv. Livadaki är en liten bosättning utan en strand värt att nämna. Den består av några fritidshus och några gamla byggnader som jag inte kunde se användes. Eftersom det är mycket upptagen på huvudgatan, åtminstone på sommaren, kan du knappt stanna eller parkera din bil. Vandringsleden till Ambelos (skyltad) börjar vid en gaffel mitt i distriktet och slingrar sig uppför sluttningen genom foten.

Om du vill gå kan du först gå från Agios Konstantinos vid kusten genom den gamla delen av platsen (Ano Agios Konstantinos) via en gammal muldagsväg direkt till Stavrinides, gå in på platsen och sedan ner på vägen till Ambelos. När vi lämnar byn följer vi vägen i cirka 1200 meter och svänger sedan vänster till den gamla grusvägen till Livadaki och efter ytterligare 1750 meter når vi detta distrikt. Härifrån kan du återvända till Agios Konstantinos via huvudvägen och senare längs kusten.

På västra sidan av byn Agios Konstantinos är korsningen som leder till byn Ambelos. Stigen passerar en Scout-campingplats, klättrar stadigt och leder i en serie ormar med ibland snäva svängar till byn. Ju högre du går, desto bättre är utsikten över den norra delen av ön Samos och havet och lite längre till Mindre Asiens kust.

Grekland utflykter