Plaka Milos

Plaka är Milos officiella huvudstad. Stadshuset ligger till exempel i byns nedre del och polisstationen i den övre delen. Men annars skulle du inte tänka på att tilldela Plaka administrativ betydelse. Besökaren är mer intresserad av turistaspekten i byn och det är enormt.

En plats kan knappast presentera sig mer "kykladisk". Vita kubformade hus kramar ihop och förtätar gränderna till en liten labyrint, där vykortmotiv regelbundet dyker upp om och om igen när du vänder på ett eller annat hörn. När du ser havsutsikten kommer du utan tvekan att tänka på Santorini.

Det är inte bara högt och brant här, havsutsikten har mycket mer att erbjuda än bara havet. Antimilos, den ogästvänliga och därför obebodda motsvarigheten till Milos, är alltid långt borta och tycks ibland flyta över vattnet.

Plaka är naturligtvis med rätta en plats att vara för en vacker solnedgång. Kastro Hill är också värt en tidig morgonklättring på sommaren. Redan vid första gryningen börjar nattens färskhet att avta, tupparna vaknar med sin morgonkonsert och medan den stigande solen tillkännager sig får du en förutse om den kommande, glödande sommardag. Tystnaden som omger dig och havets vidsträcka gör platsen vid det lilla kapellet Mesa Panagia till en speciell plats.

Kommer du från Adamas, kör du kontinuerligt uppför.

Senast efter Triovasalos förväntar du dig att du redan har nått din destination, men vägen leder igen i en sista böj förbi sjukhuset till centrum av Plaka.

Det finns några parkeringsplatser här, men de är snabbt uttömda. Förarens försök att vända och köra upp så långt som möjligt med allt kan ofta leda till en trafikstockning under högsäsong. Av den anledningen är den sista delen av vägen stängd mitt på sommaren. För bakom OTE-byggnaden finns en tillräckligt stor parkeringsplats och därifrån, efter några steg till vänster, förbi det arkeologiska museet, når du de nedre gatorna i Plaka.

Grekland utflykter