Adamas Milos

Adamas är utan tvekan centrum för turistlivet i Milos. Det låter dock värre än det är, för Adamas, med cirka 800 invånare, är inget annat än en liten by med ett oproportionerligt stort antal boende, tavernor, kaféer och souvenirbutiker.

Mitt på sommaren är det oundvikligen ganska upptagen, men annars fortfarande väldigt tyst. Så länge turismens inflytande är begränsat till det faktum att gastronomin här redan har en varm middag redo kl. 19 medan stolarna fortfarande ligger på borden någon annanstans, är situationen verkligen okej.

Jag har känt Milos i mer än 20 år och har sett att ön öppnar sig mer och mer för turism. Således har Adamas, den största turiststaden, också förändrats. Men nuförtiden är det inte souvenirbutikerna och snabbmatsställen som dominerar, utan många etablerade företag - vare sig det är krogar, kaféer, bagerier eller stormarknader. De har helt enkelt utvecklats vidare och presenterar sig på ett mer modernt sätt och med mer känsla för sina gäster eller kunder.

Vem känner fortfarande till den gamla hamnen i Adamas?

Ett allvarligt ingripande som väsentligt förändrade Adamas image var utan tvekan byggandet av den nya hamnanläggningen, som slutfördes 2000. Hamnen brukade ha den charmen som du bara kan uppleva idag på den idylliska strandpromenaden i Pollonia. Här råder fortfarande atmosfären i de små grekiska hamnstäderna som ännu inte har förvrängts av massturismen.

Också i Adamas fram till slutet av 90-talet satt du framför krogarna precis vid vattnet och medan du smuttade på ditt vin eller mocka stänkte havet mot den gamla stenhamnsmuren direkt nedanför dig.

Svårt att föreställa sig idag. Det var naturligtvis ganska trångt då och trafiken till färjeterminalen var tvungen att slingra sig genom något, men det var just denna improviserade röra, där det trots allt aldrig blev hektiskt som också hade något att göra.

Även om något gammaldags, sött Grekland gick förlorat för byggandet av den nya hamnen, skapades förutsättningarna för Adamas att utvecklas på ett samtida sätt. Idag presenterar Adamas sig som en intakt, livlig hamnstad. Mycket upptagen under högsäsong, fortfarande tyst under lågsäsong och till och med lite sömnig ibland.

Grekland utflykter