Patmos semester 2022

För oss var det kärlek vid första anblicken. Det finns något magiskt med Patmos Island och att gå genom de historiska gatorna högt på Chora ger dig en känsla av att kunna röra himlen. Patmos släpper inte dig och vi kommer att fortsätta komma tillbaka.

Den lilla sjöhästformade ön ligger i östra Egeiska havet och trots att den bara är 35 kvadratkilometer är den en riktig skatt att upptäcka. Endast 3000 personer bor på Patmos.

Ön har hittills varit fri från massturism. Först i juli och augusti blir det lite upptagen, särskilt på grund av kryssningsturisterna. Före och efter finns himmelsk fred.

Patmos kallas även Egeiska Jerusalem och är en av de sju viktigaste pilgrimsfärdsplatserna i Europa. Du hittar kyrkor, kapell och kloster överallt. I en grotta nedanför bergsbyn Chora sägs aposteln Johannes ha fått visionen för att skriva apokalypsen. 1983 utropade det grekiska parlamentet Patmos till en "helig ö".

Patmos är mycket mer än ett Mecka för troende. Charmiga sandstränder, mysiga tavernor, vild natur och fotogena gamla stadsgator gör ön till en av Dodekanesernas vackraste öar. Vi tar dig till de vackraste hörnen vi utforskade under en vecka på ön Patmos.

Den vackra hamnstaden Skala

Vår upptäcktsresa börjar i kuststaden Skala. Eftersom det inte finns någon flygplats i Patmos är det enda sättet att ta sig dit med färja. Så snart du kommer in i Skala hamn hälsas du av den förtrollande ön bakgrunden. Skala med sina vita hus och snygga shoppinggator är en idealisk plats att promenera och koppla av.

I kuststaden finns det många butiker, modebutiker och souvenirbutiker. Längs boulevarden och på torget kan du titta på liv och rörelse i hamnen i ett av de mysiga kaféerna med en Freddo cappuccino.

Ta dig tid att promenera genom gränderna i Skala. De är inte på något sätt sämre än Mykonos, Santorini & Co. Det finns fina fotomöjligheter eller rustika tavernor att stanna vid varje hörn.

Under sommarsäsongen hamnar de första kryssningsfartygen vanligtvis vid middagstid och staden bokstavligen överskridits av semesterfirare. Om du vill undkomma folkmassan, besök Skala på morgonen, sen eftermiddag eller kväll. Då är de flesta fartygen borta.

Chora: den antika staden Patmos

Vi kör från Skala uppför backen till Chora. Vid ankomsten såg alla troligen det enorma, mörka St. Johns kloster högt uppe på berget. Den gamla staden Chora och klostret är en UNESCO: s världsarvslista och nästan ingen semesterfirare lämnar Patmos utan att promenera genom de pittoreska gamla gränderna.

De vita stenhusen trängs som en labyrint. Det finns en mystisk lugn i luften och massor av fotomöjligheter väntar upptäcktsresande. En promenad genom Chora får dig att känna att du befinner dig i en himmelsk labyrint. Överallt grenar sig nya vägar ut och på något sätt vill du inte hitta en utgång.

Du möter inte en själ och du har de pittoreska gränderna helt för dig själv. Njut av tystnaden här och låt dina ögon vandra. I många hörn hittar du vackra dörrar och fönsterluckor som du kan fånga med kameran.

Det finns några tavernor och barer på Choras stora torg. Speciellt på kvällen kryssar björnen här och gamla stan kommer plötsligt till liv. Du kan sitta i gränderna med en cocktail eller ett glas vin, prata och dansa till grekisk musik. Chora verkar förvandlas efter solnedgången och det upplysta torget lyser magiskt i kvällsljuset.

Innan solen försvinner bakom horisonten är det också värt att ta en omväg till de tre väderkvarnarna i Patmos i utkanten av gamla stan. De har restaurerats de senaste åren. Härifrån har du en magnifik utsikt över Chora och St. Johns kloster.

Det vackra St. John's Monastery, byggt omkring 1088 från mörkt vulkaniskt berg, ligger mitt i den antika staden Chora. Det har varit det religiösa centrumet på ön sedan starten och har varit bebott av munkar i 900 år.

Den vackra innergården med sina arkader och kapell är värt ett besök. Klostret rymmer också ett museum med kyrkliga reliker och ikoner, som också kan besökas mot en avgift.

Apocalypse Cave ligger också mellan Skala och Chora. Aposteln Johannes sägs ha hört Guds röst i denna grotta och skrev sedan Uppenbarelseboken. Detta är känt som det sista kapitlet i den kristna bibeln.

Sedan dess har grottan varit populär bland troende som en pilgrimsfärd. Det lilla grottkapellet är värt en omväg med sina utsmyckade altare, gyllene ikoner och ljusstakar. Ingången till grottan är gratis.

På bara 269 meter är Profitis Ilias den högsta punkten i Patmos. Berget ligger söder om Chora. En liten vit kyrka för att hedra profeten Elias lyser på den. Härifrån kan du njuta av en hisnande panoramautsikt över ön och Egeiska havet.

Du kan köra nästan till toppen med hyrbil och klättra till klostret med några steg. Det finns också en vandringsled på Profitis Ilias, varifrån berget kan klättras från norr. Ett besök på kvällen är särskilt roligt när solen badar klostret och chora i varmt ljus.

Efter alla dessa sevärdheter är det dags att utforska de vackraste stränderna i Patmos. Ön sparar inte turkosblå vikar med charmiga stränder och jämfört med sina grannar har Patmos en hel del vackra vikar för bad.

Den mest populära pärlan på ön är Psili Amos-stranden i extrema sydvästra delen av ön. Den kan endast nås till fots eller med båt. Den vackra bukten är kantad med tamariskar och en fin sandstrand. Havsvattnet är kristallklart och lyser i vackra blå nyanser. Den grunda entrén och sandbotten är också perfekt för barn. Den bakre delen av stranden är i stor utsträckning i händerna på nudister.

Även på mitten av sommaren är viken inte överfulla på grund av dess dolda läge. Under högsäsong avgår en turbåt från Skala varje dag till stranden. Vi rekommenderar att du utforskar stranden till fots. Den lilla gångstigen leder från Stavros ca 30 minuter längs bergssluttningarna.

Du tar dig förbi doftande örter och robusta stenar. Då och då hoppar en get över stigen. På en kulle kan du sedan se ner på paradisbukten. Det finns en liten krog där du kan njuta av god mat, men den är endast öppen under högsäsong.

Vid staden Grikos i sydöstra delen av Patmos sticker en bisarr monolit på en udde i havet omedelbart ut. Klippen i Kalikatsou är cirka 10 meter hög och utgör början på Petrasbukten. Stenkolossen anses vara en arkeologisk plats. I forna tider sägs ett Afrodites tempel ha stått här.

Utsikten ovanifrån av bukten och den lilla ön Tragonisi utanför kusten är fantastisk. Grottorna och fördjupningarna i berget erbjuder intressanta perspektiv på Egeiska havet.

Du kan fräscha dig upp på den långa Petrasstranden. Ingången till havet är stenig, men som överallt på Patmos är vattnet härligt klart. En liten strandbar är öppen under sommarmånaderna. Strandstolar och parasoller kan hyras på plats.

Stränderna på norra delen av ön är också imponerande. Den skyddade bukten Livadi Geranou erbjuder allt som ett hjärta önskar. En blandning av sand- och stenstrand, kristallklart, grunt vatten och träd som ger skugga.

Från Patmos är en dagsutflykt till den lilla angränsande ön Lipsi värt. Fiskebåtarna seglar sömnigt in i hamnen. Klockorna på Lipsi verkar snurra långsammare. Huvudstaden Chora förtrollar med sina blå och vita hus och dess vackra kyrka.

Pittoreska tavernor vid vattnet ger gästerna som kommer till ön för en dag med färsk fisk och andra grekiska läckerheter. Den nyfångade bläckfisken hängs på kaféets tak i en säker höjd för katten.

Hyr en skoter och stanna på norra delen av ön vid den troligen Lipsis vackraste bukten, Platisgialos. Havet skimrar från en avlägset turkosblått och den vita sandstranden skapar en karibisk atmosfär. Ingången till vattnet är grunt och du kan gå meter i havet som på en sandstång.

En bra utgångspunkt för en resa till Patmos är flyg till öarna Kos eller Samos och sedan vidare med färja till Patmos.

Ön Patmos lägger stor vikt vid ekoturism. Därför finns det inga stora hotellkomplex. Ändå hittar du några fantastiska boutiquehotell, semesterhus och många lägenheter på Patmos.

Grekland utflykter