Kea den okända destinationen nära Aten

Kea den okända destinationen nära Aten. Ön Kea är en gåtfull och svårfångad skönhet, bara ett stenkast från Atens metropol.

Oupptäckt och pittoreskt med sina färgglada gator, orörda stränder och arkeologiska platser med kraftfulla imperier från det förflutna, är Kea en ö som är värd din uppmärksamhet.

Med den största ekskogen i Kykladerna är Kea en sann Edens trädgård med branta kullar, olivlundar, vingårdar och stora dalar. Vandringsmöjligheter är rikliga och slutar ofta med ankomsten till en avskild vild strand. 

Keas kustlinje (även kallad Tzia) är verkligen slående och rik på historia. Båtar känner till området som en plats som kräver skicklighet för att segla på grund av förändrade vindar och temperaturer till havs. Inte bara är Keas vatten förföriskt blått och ibland turbulent, men de har också många hemligheter. Grekiska fartyg sägs ha sjunkit där, i Keas vikar, på väg tillbaka från Troja, och i nyare historia ligger systerfartyget till den olyckliga Titanic, Britannica, i Keas azurblå djup.

Bara 90 minuter från Aten har denna lilla ö sammanflätats med huvudstaden genom historien. Under den persiska invasionen och striderna mot Salamis och Artemisium var Kea en av få öar som kämpade tillsammans med Aten. Många århundraden senare skulle det också vara en av de första öarna som deltog i självständighetskriget.

Genom ett nätverk av kullerstensvägar kan du gå till 3 forntida stadstater, Karthaia, Koressia och Poiessa, och bevittna resterna av antikviteterna gömda bland underväxt.

Kanske en av de mest charmiga fakta om Kea är dock myten om hur stenlejonet kom till att vara utanför Loulida, Keas huvudstad.

Gudarna sägs vara oerhört avundsjuka på öns skönhet, så de skickade ett fruktansvärt lejon för att skrämma bort nymferna som bodde i öns svala källor. För att blidka gudarna huggade invånarna en lejonstaty från en sten. Men det hjälpte inte och ön blev torr och bar.

I sin desperation byggde de ett tempel för Zeus, som var mycket nöjd med det, förde regn till ön för att nymferna skulle återvända. Således återställdes öns skönhet!

Om du drömmer om att fly folkmassorna och hitta stränder med vildare natur är Kea ön för dig. De flesta av stränderna är små och avskilda, men det finns också några med bekvämligheter och olika faciliteter.

Om du vill vara någonstans som är delvis organiserad och erbjuder vissa faciliteter för sina besökare, är de bästa stränderna Gialiskari, Koundouros och Korissia. Även om det kan vara livligare på helgerna med athener som flyr från staden, är det vanligtvis väldigt tyst under veckan.

Gialiskari är särskilt pittoresk med sina omgivande eukalyptusträd och kristallklart vatten och om du är en ivrig vandrare finns det en 30 minuters naturskön väg till stranden från Loulida.

De små städerna på Kea är underbart orörda och speglar till stor del den ursprungliga andan i traditionella öbyar.

Loulida kan vara huvudstaden, men med lokalbefolkningen som reser ensam med åsna eller till fots, är det lite mer än en sömnig öby. Det finns också ett antal intressanta arkitektoniska och historiska platser att se.

Från resterna av venetianska murar till grottkyrkan Agia Paraskevi och naturligtvis imponerande Kastro finns det mycket att beundra.

Om du letar efter spektakulär utsikt, gå till klostret Panagia Kastiani, som ligger ovanpå en enorm sten och har utsikt över havet. Hjärtat i denna by är utan tvekan det centrala torget.

Full av liv och huvudplatsen för någon festival eller fest på ön, det är en underbar plats att gå på kvällen och njuta av den lätta brisen efter en varm sommardag. Det finns flera festivaler under hela året, men framför allt en religiös festival den 15 augusti, med traditionell musik, stora mängder färsk mat, massor av dans och skratt fram till tidigt på morgonen.

En annan anmärkningsvärd by är Vourkari, en liten fiskehamn i en skyddad vik. Denna by har lite rykte om sina goda tavernor och framför allt för dess utsökta färska skaldjur. Med skaldjursrestauranger längs hamnens ingång kommer du att bli helt bortskämd för val! Prova spagetti med hummer smaksatt med vin, liksom andra traditionella godisar, medan du tittar ut över bukten.

Om du känner dig som en promenad efter en utsökt måltid, ta en promenad genom de kullerstensgatorna och beundra de färgglada husen. För något att ta med hem, besök några av de små konstgallerierna som prataratt presentera målningar av Kea.

Färjor till Kea avgår från Lavrio hamn, som ligger vid södra spetsen av Attica. Resan tar cirka 1,5 timmar. Du kan nå Lavrio från Aten stad med taxi eller med KTEL-buss. De viktigaste sätten att komma runt Kea om du inte kommer med bil är med kollektivtrafik eller taxi. I synnerhet från Loulida går det bussar till många olika delar av Kea. Taxi finns till stor del från hamnen, även om det också finns andra punkter på ön. Det bästa sättet att se Kea är kanske att hyra en bil eller en motorcykel. Detta ger dig friheten att upptäcka några av de lugnare och mer avlägsna platserna på ön.

Grekland utflykter