Hemligheter i Gamla stan i Chania

Gamla stan i Chania anses vara en av de mest attraktiva och fascinerande delarna av Kreta och Medelhavet.

Här, efter att ha avslöjat de bästa sakerna att göra i Chania, presenterar vi dig för den gamla stadens bäst bevarade hemligheter och ger dig en inblick i lokalbefolkningens fascinerande skönhet och arv.

En promenad genom de pittoreska gränderna, fyllda med vackra lokala butiker, visar de olika kulturer som har satt sina spår på ön över tiden. Gamla stan i Chania sträcker sig bakom den gamla venetianska hamnen i Chania och erbjuder en fenomenal plats för romantiska promenader och middagar för både besökare och lokalbefolkningen. Gamla stan i Chania behåller fortfarande sin venetianska känsla och estetik.

Gå förbi den vackra gamla venetianska hamnen och Neoria (varv).

När du tänker på Gamla stan i Chania, är det första som kommer att tänka på bilden av kajen precis vid havet, fylld med mysiga kaféer, läckra bagerier, traditionella restauranger och bankande barer.

Utan tvekan den mest aktiva delen av staden, den gamla venetianska hamnen i Chania sticker ut från de mest charmiga kustområdena, för sin extraordinära historia, vilket är uppenbart i de många monument som går tillbaka till venetiansk, ottomansk och egyptisk tid.

Hamnen byggdes av venetianerna mellan 1320 och 1356 och blev en viktig bas för den venetianska flottan, förutom en av de mest värdefulla ekonomiska centra i östra Medelhavet.

På 1500-talet befästes hamnen i Chania och bildade en front mot det turkiska hotet.

Dess nedgång kom mycket senare, runt sekelskiftet på 1900-talet, på grund av att större båtar inte kunde nå piren, som lämnade Souda hamn och tog tänderna i kommersiell trafik.

När du går längs hamnen kan du inte låta bli att stöta på Neoria, stenen, höga smala byggnader byggda för att reparera och bygga venetianska fartyg. Tidigare har de använts som en kristen skola, teater, offentligt sjukhus och stadshus. Idag har de emellertid blivit en livlig, kosmopolitisk plats i staden med barer, tavernor och kaféer.

Förundras över fyren i den gamla hamnen i Chania

När du befinner dig i den gamla hamnen i Chania, missa inte den imponerande figuren av fyren vid kanten, en av de äldsta fyrarna som finns i världen idag.

Den egyptiska fyren byggdes av venetianerna omkring 1595 - 1601, men tog senare sin slutliga form av egyptierna omkring 1839. Fyren restaurerades 2006. Tornets arkitektur är imponerande och är uppdelad i tre mycket distinkta delar: åttkantig bas, huvuddelen med dess sexton sidor och den rundade toppen. Byggd på en stensockel och når en imponerande höjd på 21 meter är fyren en riktig fest för ögonen, särskilt på natten när hela byggnaden är upplyst.

Gå längs havet och fortsätt till piren som leder dig till fyren, mittemot fästningen "Firkas", där du får chansen att njuta av en fantastisk utsikt över hamnen, gamla stan och Vita bergen. Tyvärr är fyren idag inte funktionell och tillgång till tornet är förbjuden, men det är fortfarande en syn som du inte får missa!

Besök Firkas fästning

Byggt 1629 som en sköld för hamnen av venetianerna, inrymmer "Firkas" fästning nu Maritiemuseet på Kreta. Där hittar du ett brett utbud av nautiska föremål och fynd, inklusive skeppsmodeller, nautiska verktyg, målningar och autentiska foton, inklusive från bronsåldern till idag.

Fästningens "Firka", som översätts till "en militär division" på turkiska, användes som huvudkontor för den turkiska armén i Chania-regionen.

Förutom dess historiska och kulturella värde är Firkas fästning den perfekta platsen för människor att njuta av den magnifika, fullständiga utsikten över den venetianska hamnen i Chania.

 Giali Tzamisi är den äldsta muslimska byggnaden på Kreta och den allra första moskén som byggdes av ottomanerna på Kreta. Det byggdes 1645 till ära för Kioutsouk Hassan Pasha, den första turkiska militära befälhavaren för Chania.

Moskén har en kubformad struktur täckt av en stor halvcirkelformad kupol som stöder fyra utsmyckade stenbågar. På väst- och nordsidan omges det av ett välvt tak med sex små kupoler. Efter det ottomanska rikets fall och evakueringen av turkarna från ön 1923 användes Giali Tzamisi ibland som lager, arkeologiskt museum, folkkonstmuseum och huvudkontoret för den grekiska turistorganisationen.

Idag är det värd för olika kulturevenemang och utställningar. Detta lysande exempel på islamisk konst från renässansen bombades av nazisterna under andra världskriget, när mycket av södra sidan förstördes.

Enligt slutsatserna från Chania arkeologiska tjänst uppfördes Giali Tzamisi på ruinerna av ett litet venetianskt tempel som förstördes under den turkiska invasionen av Chania. Den historiska byggnaden speglar det rika arvet i regionen och erbjuder besökare möjlighet att se islamisk arkitektur på nära håll.

Upptäck historien om Grand Arsenal i Chania

När du går längs den gamla hamnen i Chania, längst ut på skeppsvarven på västsidan, ligger Grand Arsenal, som sticker ut mot bakgrunden för sin skönhet och dynamiska energi.

Byggd på 1600-talet men blev funktionell 1872, efter tillägget av andra våningen, har Grand Arsenal haft många användningsområden genom åren, som hem för den kristna skolan, teaterföreställningar, kommunala sjukhuset och rådhuset i Chania, fram till 1928.

Liksom många grekiska och kretensiska monument, såsom den tidigare nämnda Giali Tzamissi, bombades Grand Arsenal av tyskarna under andra världskriget.

Lyckligtvis beslöt Arkitekturcentret vid Medelhavet i Chania att återställa och rekonstruera Grand Arsenal mot slutet av 1900-talet, ett initiativ som slutligen slutfördes 2002. Idag har den en gång robusta ruinen blivit en imponerande plats för evenemang och utställningar. Som centrum för arkitektur i Medelhavet är det värd för viktiga grekiska och internationella evenemang i sina byggnader, med särskild tonvikt på arkitektur.

Utforska den kommunala marknaden i Chania

Ingen resa till Chania skulle vara komplett utan att bekanta dig med traditionella kretensiska produkter. Den kommunala marknaden i Chania, även känd som "Agora" på grekiska, erbjuder just det. Byggd i centrum av staden mellan 1909 och 1913, året Kreta förenades med resten av Grekland, var marknaden utformad för att likna Marseilles täckta marknad, samtidigt som den liknade en gammal grekisk marknad.

Chanias kommunala marknad är populär eftersom det är den plats där du kan köpa alla slags lokala varor från grönsaker, fisk, kött, örter och kryddor till kretensiska produkter som ost, oliver, raki och mer. Specifikt har den östra delen av marknaden slaktare, den västra delen har fiskaffärer och på norra och södra sidan kan man köpa frukt och grönsaker.

Under högsäsongens sommarmånader säljer vissa butiker på marknaden också turistsouvenirer. Dessutom finns det några mysiga kaféer på marknaden med lokala rätter.

1980 förklarades Chanias kommunala marknad som ett skyddat monument av kulturministeriet.

Gamla stan i Chania är vacker i sin mångfald och har behållit ett unikt arkitektoniskt värde. Genom att integrera både ottomansk och venetiansk arkitektur, vilket återspeglas i de smala kullerstensvägarna och urvalet av fantastiska byggnader, från venetianska herrgårdar till turkiska moskéer, erbjuder den gamla staden den optimala platsen för att utforska Kretas kultur och arv från upplev första hand.

Grekland utflykter