Naxos semester 2021

En semester på ön Naxos betyder stor kultur under den grekiska solen.

Sydost om huvudstaden Aten ligger den soliga semesterön Naxos, mitt i Grekiska Egeiska havet. Naxos tillhör Cycladernas skärgård och anses vara en idyllisk pärla bland de grekiska öarna.

En paketresa lovar dig en lugn semester på Naxos i en himmelsk naturlig miljö.

Landmärket i Naxos är 600-talets f.Kr. marmorportal för ett orörd tempel av gudarna.

Intressanta fotomöjligheter uppstår när du tar en bild av det kristallblå Egeiska havet genom denna grind.

Vid temperaturer upp till 30 grader kan sommardagarna tillbringas underbart på öns långa drömstränder. Stränderna lutar försiktigt i havet och är därför perfekta för en semester på Naxos med barn.

En av de vackraste platserna på kusten är den flera kilometer långa Plaka-stranden. På grund av sitt läge på Naxos västkust har du en unik kvällsutsikt över solnedgången över Egeiska havet.

Under din semester i Naxos har du möjlighet att följa det antika Greklands fotspår. Dimitratemplet nära Sangri i det inre. Det byggdes för att hedra fruktbarhetsgudinnan Demeter.

En särskilt imponerande rest av arkaiska tider är de enorma stenkolosserna som finns i antika stenbrott nära städerna Melanes och Apollonas. De så kallade Kouros som väger några ton är oavslutade marmorstatyer av ungdomar och gudsfigurer.

Naturliga höjdpunkter i bergen i Naxos
Den bergiga interiören gör Naxos till ett perfekt resmål för en aktiv semester. Speciellt under de milda vårmånaderna är Naxos en perfekt destination. Sedan vaknar ön från viloläge och presenterar sig för dig under din Naxos-semester i det vackraste blommiga plagget. Under långa promenader leder stigen dig genom robusta stenmassor och genom charmiga dalar med omfattande olivlundar.

Också typiska är de många vinstockar som enligt grekisk legende en gång planterades av vinguden Dionysus själv. Du kan ta en paus i en av de traditionella tavernorna i de omgivande bergsbyarna.

Grekiska delikatesser som en läcker moussaka och ett glas vin från den lokala odlingen ger dig extra styrka för klättringen till den nästan 1000 meter höga Zeusberg.

Enligt mytologin skulle den eponymous gudfaren Zeus ha tillbringat större delen av sin barndom på Naxos. Tack vare den vackra panoramautsikten över hela ön glöms den svåra stigningen snabbt under din semester på Naxos. I klart väder har du en fantastisk utsikt över de omgivande Kykladerna härifrån.

Bergslandskapet kännetecknas av de många grottorna som har grävts ut i berget under århundradena. Zeus-grottan, halvvägs uppför Zeusberget, är mycket tillgänglig. Ta med en ficklampa och våga några meter in i den mörka grottan. Höjdpunkten är de djupa takhöjderna, som är gjorda av marmor och delvis täckta med stalaktiter. Se fram emot soliga dagar under din semester i Naxos.

Grekland utflykter