Nymfaio sagobyn i norra Grekland

Nymfaio är en vacker by precis utanför Florina i västra Makedonien, Grekland. Det ingår ofta i listor över de "tio vackraste byarna i Europa" i reseguider. Det har också vunnit "Melina Mercouri International Prize" från UNESCO för sin utmärkta hantering av områdets kulturarv och omgivande naturmiljö.

Nymfaio, som ligger på en höjd av 1360 meter (4462 fot), längs sluttningarna av berget Verno (även känd som Mount Vitsi), omges av täta skogar.

Den unika arkitekturen, imponerande stenhus, kullerstensgator och den otroliga naturskönheten i området fascinerar alla besökare till Nymfaio. Byn har lyckligtvis behållit sin ursprungliga karaktär, eftersom alla nya byggnader strikt måste följa de traditionella formerna för arkitektur.

Vlach-nomader var de första människorna som bosatte sig här, i början av 1200-talet och fram till 1929 var staden känd som Niviesta eller Nevesta. Från och med slutet av 1600-talet blev staden ett av de största silververkscentren på Balkan och förblev dominerande i den branschen i nästan tre århundraden.

Nymfaios härlighetsdagar återspeglas i de imponerande stenhus som omger byn. Även om Nymfaio påverkades av migrationen på 1950- och 1960-talet, har den återupplivats idag av folket som ville återvända till sina rötter i denna forntida och vackra bergsby.

Den närliggande byn Zazari och sjön Cheimaditida gränsar till ett område med enastående naturskönhet i Florina. Nymfaio är en vacker och livlig plats som erbjuder besökarna unika upplevelser, men samtidigt är det ett bra exempel på den medvetna, noggranna formen av turismutveckling som har ägt rum under de senaste två decennierna.

De två närliggande naturliga sjöarna, två av de största i Florina, är värda ett besök eftersom de är hem för hundratals arter av fåglar, däggdjur och fiskar, såväl som den jungfruliga ankan, som är skyddad som en hotad art.

Bortsett från den charmiga arkitekturen och det naturliga landskapet, erbjuder Nymfaio många aktiviteter för de som är tur nog att besöka. Arcturos gömställe, byggd av denna icke-statliga organisation som skyddar bruna björnar, ligger inbäddat i en naturlig bokskog och har tio björnar som brukade leva i fångenskap.

En annan intressant plats att besöka är den pittoreska guldsmeden, folklore och historiska museet i byn, med äkta lokala möbler, traditionella verktyg för att göra smycken och naturligtvis ett urval av smycken.

Grekland utflykter