Heraklion stadspromenad

Under promenad genom den historiska stadskärnan i den största staden Kreta hittar du många sevärdheter och en mängd olika butiker och restauranger.

I Heraklion (också: Iráklio), Kretas huvudstad, bor ungefär en fjärdedel av öns befolkning. Staden ligger på norra kusten i mitten av ön och ser tillbaka på en imponerande historia. Det har varit bebott sedan forntiden och har dominerats under århundradena av araberna, byzantinerna, venetierna och osmännerna.

Under denna vandring genom den gamla staden Heraklion upptäcker vi många spår av denna händelserika historia. Från den tidigare klosterkyrkan Agia Ekaterini genom den venetianska Morosini-fontänen, det eleganta rådhuset och kyrkan Agios Titos - ursprungligen byggd av ottomänerna som en moské - går det till den massiva fästningen Koules i hamnområdet.

På vägen promenerar vi genom de smala gatorna i gamla stan med dess små butiker och marknadsställningar. Många mysiga kaféer, glassbarer och restauranger inbjuder dig att ta en paus under resan.

vägbeskrivning

Vi börjar vår promenad genom Heraklion vid Dermatas-bukten norr om den gamla staden.

Vi korsar först huvudvägen och sedan söderut genom en stenlagd gränd. Efter cirka 400 m svänger vi till vänster och strax efter det första stoppet anländer vi till vår väg, den förra kyrkan Agia Ekaterini. Här finns ett museum för bysantinsk kristen konst. Bredvid museet ligger katedralen i Agios Minas, ett av stadens mest kända monument.

Efter ett besök i katedralen svänger vi sydost och når Bembo-fontänen via Karterou-gatan. Här svänger vi åt vänster och går genom den långa gågatan med dess många små butiker och kaféer i norr. Så småningom når vi Platia Liontarion, torget med kaféer i centrum av Heraklion, mitt i Morosini-fontänen.

Sväng höger, du går nu på Daidalou gatan och stannar i gågatan. I slutet av gatan svänger vi åt vänster och några meter längre till vänster igen till Korai-gatan. Det leder oss till den lilla trädkantade Korai-torget. Sväng höger, vänster igen genom shoppinggatorna i centrum i nordost, tills vi når stadshuset i Heraklion. Till höger bakom det är kyrkan Agios Titos, som också är värt att se.

För att nå det sista stoppet för vår stadspromenad, går vi norrut genom gågatan på Avisgustou 25, tills vi når hamnen. Framför oss ligger Koules-fortet, som kan besökas mot en liten avgift.

Vi går längs kajmuren tills vi når fyren i slutet av hamnen. Härifrån har vi en särskilt fin utsikt över hamnområdet och staden Heraklion, innan vi återvänder till vår utgångspunkt.

Promenaden tar cirka 2 timmar och avståndet är 7,6 km.

Grekland utflykter