Raki kultur på Kreta

Raki, som den kretensiska Tsikoudia kallas också, är som den grekiska Tsipouro en brandy, men Raki är en stark klar dryck som innehåller cirka 40% alkohol. Det destilleras från slammet som förblir efter vinet pressas av druvor. Detta slam kallas vin måste.

Många alkohol är berusade i Grekland. Lokalbefolkningen dricker att ha kul. Tungt berusade greker uppträder sällan. Följaktligen finns det också några mycket välkända typiska grekiska drycker, vars namn alla associerar med Grekland, som aldrig hört talas om Ouzo och Metaxa?

Tsikoudia och Raki

Tsikoudia, även känd som Raki, är den kretensiska versionen av den kända tjejen Tsipouro i övriga Grekland.

Tsipouro kommer från Makedonien regionen. Tsipouro destilleras två gånger från pressrester av olika vita druvsorter som Roditis, Athiri och Assyrtiko. Efter den första destillationen smakar den ibland med anis som turkiska raki.

En dryck som destilleras som raki eller tsipouro, men i stället för anis är smakad med mastik, ett träharts, säljs som en mastikka.

Raki, Tsikoudia och Tsipouro destilleras på hösten efter druvskörden, i vingården i kopparpottar, destilleras från de pressande rester av druvor. För att förhindra att moset "brinner", läggs botten av fatet ofta med grenar av olivträ.

De kommersiella ginvigilanterna arbetar dygnet runt vid denna tid på året för att behandla stora mängder levererat avfall. Tidigare var det ibland inget vin och ginet blev helt enkelt tillverkat av fikon. Till och med idag använder många tillverkare vissa fikon som ingrediens för deras gin.

Till skillnad från den turkiska Rakı och några varianter av Tsipouro innehåller inte den kretensiska Raki anis (för då skulle det vara ouzo!).

Raki blir ouppväckt berusad, det är den oundvikliga drinken på Kreta, som erbjuds för varje välkomst, för varje farväl och efter måltiden.

Det avfyras ofta svart och säljs mer eller mindre "under disken" i missbrukade flaskor eller tankar utan etikett.

Kvalitet och smak kan variera mycket, erbjuda en "bra" raki, eller erbjuda det är en stor ära. När det gäller smak kan du bäst jämföra en bra tsikoudia med en italienare grappa.


På grund av statliga restriktioner för tillstånd finns det relativt få familjegårdar på Kreta som får laga Raki enligt lag.

Grekland utflykter