Kelaria en liten bergsby på ön Kreta

Kelaria är en liten bergsby i östra delen av Sitia-regionen, 30 kilometer från kuststaden Sitia och bara 5 kilometer från byn Zakros.
Landskapet är typiskt för den bergiga östra delen av Lassithi prefektur, med inte mycket höga berg men imponerande gorges. Området är mycket vackert med många vackra byar på vägen från Palekastro till Zakros, belägen i en grön dal med många olivträd och omgiven av berg.

Byn Kelaria är liten och är bebodd av ca 10 främst äldre personer som arbetar inom jordbruket. Numera är byn uppdelad i två delar. Den första delen ligger runt den centrala vägen, det är den beboeliga delen. Den andra delen är uppförsbacke, pittoresk, men isolerad och full av gamla ruiner.

Från bosättningen Adravast och 1 km söder om Kelaria på vägen till Zakros, börjar en vacker klyfta, Adravastis slott, som slutar efter 4 km nära bosättningen Karidi.

Det är den mest okända luckan i Palekastro-Zakros-regionen. Utgången ligger bara 1 km norr om byn Adravasti och 3 km från Zakros. Det snabbaste sättet att nå Karidi är via en ny asfaltväg som börjar vid Adravasti (8 km).

I början skapar bergen olika bassänger, som långsamt visar sig vara en vacker, men väldigt robust klyfta. Det finns ingen väg och du måste vara mycket försiktig. Samtidigt måste du vara i ett mycket bra fysiskt tillstånd. Du går huvudsakligen genom ravinens bassäng. Klyftan är inte så djupt. Du kan dock ta vackra bilder i kombination med himlens djupa blåa.

Njut av den vackra klippformationen under absolut vila mitt i det vilda landskapet.

Grekland utflykter