Kreta viloläge

Med de sista charterflygningarna i mitten av november återvänder den kretensiska stillheten till många ställen på ön. Det är inte för inte som antagande i turistområdena den 15 augusti varje A "Kalo chimónas" (καλό χειμώνας) salut på parting (bra vinter). På det här datumet är det fortfarande tanken som önskar fadern, men oundvikligen sänker säsongen långsamt mot slutet och längtan efter vintern.

I Sverige gäller detta förmodligen endast passionerat skidåkare och andra vintersporter, resten av befolkningen är mer rädd för långa, muliga, dimmiga, regniga eller snöiga vintersdagar och mörka kvällar.

Detta på Kreta mycket annorlunda, eftersom det är just i perioden november januari att både lokalbefolkningen och besökare är bortskämda med milda temperaturer (genomsnittlig dag temperaturen 18 grader Celsius). De fyra årstiderna ser väldigt olika ut på Kreta.

Det är dags för utflykter, promenader, museer och arkeologiska grävningar, eller bara för att koppla av med lokalbefolkningen. Fjällen är ofta redan täckta i snö, medan du kan bli bortskämd av den skonsamma vintersolen. Verkligen på turister är man inte inställd, därför är du nu mer beroende av de kretensiska värdarna, men det här är bara en anrikning.


Vinteren på Kreta är mer jämförbar med en permanent vår för oss, för i det här ögonblicket utvecklas naturens skönhet i de vackraste färgerna. Trädarna bär sina naturliga juldekorationer under julperioden i form av apelsiner, apelsiner, granatäpplen och citroner.


Resten av naturen exploderar tillämpliga inkluderar bougainvillea och hibiskus, orkidéer, anemoner, påskliljor och andra blommor, som om det aldrig kommer att bli en morgon. Även örter som timjan, oregano, basilika, rosmarin, problem med sina kryddiga dofter för en irritation i näsan.

Vinteren på Kreta är en fest för alla sinnen! Det finns ett fridfullt liv överallt, nät läggs runt olivträden, eftersom olivskörden börjar. Korn- och nötkreaturfoder transporteras hemma på åsnor och hämtningar.

Speciellt i kuststäderna bestämmer en helt annan rytm den dagliga rutinen. Locals resten av massorna och sommarhettan, människor sover länge, går till kafenion spelar Tavli eller kort och ha tid för en pratstund med grannarna eller några utländska gäster.

Fler och fler naturälskare upptäcker Kretas skönhet på vintern. Fram till jul är vädret vanligtvis så trevligt att det kan simma på lugna och tysta dagar i det varma Medelhavet. Stränderna är övergivna och inbjuder till långa promenader.

Det milda klimatet och de rikt borden med färsk frukt och grönsaker. På vintern kan du göra din fysiska och mentala hälsa mycket bra.

På Kreta kan du hitta din drömdestination på vintern, ingen lång flygning och jetlag, rum vid havet är tillgänglig för € 200, - per månad.

Grekland utflykter