Tsoutsouros idylliska by på Kreta

Beläget på 60 km från Heraklion, på Kretas sydkust ligger den idylliska byn Tsoutsouros, (även känd som Tsoutsouras) byggd intill ruinerna av den antika staden Inatos. Särskilt en fiskare och lantbruk, som består av cirka 100 fastboende.

Numera har det blivit en populär bas för besökare, som föredrar en mindre intensiv semesterstil än de som erbjuds av stora städer.

Den antika staden Inatos stod en gång på platsen för den nuvarande Tsoutsouros. Inatos fungerade som en hamn till Priansos, en berömd stad vid den tiden, belägen nära byn Kasteliana.
Utgrävningar av arkeologer har avtäckt ruinerna av grekiska och romerska tider. I en grotta hittades många figurer och idoler, från den arkaiska och grekiska perioden. Tsoutsouros spelade också en viktig roll under det tyska ockupationen. En av de första organisationerna mot den tyska invasionen, som inrättades i områdena Viannos och Malevizi, lyckades hjälpa de allierade soldaterna att fly till Egypten. De första ubåtarna kom till Tsoutsouros 1941 och närmade sig Kerkolos, varifrån de allierade soldaterna och grekiska patrioterna gick ombord.

Antiken är dock inte det enda fokuset för besökarna. Den naturliga skönheten av platsen inbjuder dig att beundra de vackra stränderna, som ligger på båda sidor av Tsoutsouros och de små dalarna och klyftorna med sällsynta utrymmen med den kretensiska flora och fauna.

 Området är en stoppplats för flyttfåglar, medan vissa tillbringar en stor del av året här. Det finns många mer eller mindre avskilda stränder runt byn. Några av dem i öster är nåbara till fots och andra i väst, som Maridaki eller klostret Agios Nikitas och dessutom "Palm Forest" (fortfarande okänd för de flesta) kan nås med båt. Det finns också en liten flod, Midris, som leder till stranden. Flodbädden är lätt att följa och lockar många besökare, särskilt på hösten och våren.

Från den östra porten av Heraklion (Kazantzidis Av.) Ta vägen till Arkalochori via Peza. Efter Arkalochori ta vägen till Viannos via Martha byn. Strax innan byn Martha vid korsningen tar västriktningen till byarna Skinias och Kato Kasteliana.
Resan är ganska intressant genom vingårdar och olivlundar. Van Kato Kasteliana, den sista byn innan Tsoutsouros startar en stigande väg på 12 km, som når 435 m över havet och slutar sedan vid Tsoutsouros. Ruten är imponerande med spektakulär utsikt över de omgivande bergen. Du har tillgång till Kato Kasteliana från Ierapetra i öst eller från Messara i väster. Tsoutsouros är också tillgänglig från Ierapetra, Arvi, Keratokampos och Dermatos från en grusväg längs kusten.

Klimatet i Tsoutsouros är måttligt. De övervägande nordliga vindarna, som blåser på sommaren, är ibland mycket starka, men utan att påverka havets tillstånd. Den bästa tiden att besöka platsen är vår och höst när naturen är vacker och temperaturen har ett mer bekvämt utbud.

Helt få rum och lägenheter finns i några små, familjeägda hotell i Tsoutsouros. De flesta är nybyggda med badrum och kök och eftersom vissa tillhör fast bosatta, arbetar de under hela året.
Beach faciliteter som solstolar och parasoll eller vattensporter finns också. Det finns ett antal tavernor, som serverar färsk fisk av utmärkt kvalitet och några barer, men Tsoutsouros är verkligen inte för den besökare som vill ha ett intensivt nattliv.

Grekland utflykter