Zakynthos stad

Huvudstaden och viktigaste hamnen i Zakynthos kallas Zakynthos eller Zante och har cirka 10.000 invånare. Staden ligger på den östra delen av ön hade en unik arkitektur influerad av venetianarna, den franska och den brittiska som koloniserade ön. Jordbävningen i 1953 förstörde stora delar av de eleganta herrgårdar och vackra neoklassiska byggnader som dekorerade huvudstaden. Idag kan man bara se några traditionella byggnader och kyrkor i staden.

Den nya staden Zakynthos byggdes på ruinerna av den gamla i ett försök att bevara den traditionella arkitekturen, men detta var möjligt endast i ett fåtal områden, såsom stora Solomostorget.

Den långa strand som sträcker mellan Solomostorget (till höger) och kyrkan Agios Dionysios, skyddshelgon av ön (till vänster), är den mest populära och trångt rum på Zakynthos, med många restauranger, turistbutiker och färja företag. Det kommersiella och kulturella livet på ön är koncentrerat på den tredje parallella gatan i vattnet. Solomos torg namngavs efter den berömda grekiska poeten Dionysios Solomos som skrev den grekiska nationella salmen.

Ett museum byggdes för att hedra poetens liv och arbete. Huvudstaden i Zakynthos har också ett museum av Post bysantinsk konst som står på Solomostorget, liksom ett museum tillägnat liv och verk av den grekiska författaren och dramatikern Gregory Xenopoulos, nära kyrkan Agios Dionysios. Kyrkan rymmer också några vackra och värdefulla väggmålningar.


En annan mycket intressant kyrka i staden är kyrkan Agios Nikolas of Molos, som ligger vid vattnet. Det brukade vara ett venetianskt fort ovanför huvudstaden, men endast porten och ytterväggarna har bevarats. Utsikten över staden Zakynthos och omgivningarna från denna plats är fantastisk.

Grekland utflykter