Sitia en juvel på Kreta

Sjuttio kilometer från Agios Nikolaos är ungefär östligaste "stad" på Kreta: jordbruks metropol Sitia (Σητεία), med cirka 8000 invånare. Via en förhöjd street går biltur från Agios Nikolaos genom foten av bergen i Orno till Sitia, som är en liten grön oas mitt i en karg, även vilda "månlandskap".

Men även den östra delen av Kreta är alltmer besegrad av turismen, och särskilt på sandstranden i öster om staden har en verklig byggboom brutit ut. Inte alltid trevligt ....

Sitía är en idealisk utgångspunkt för utflykter till den vackra östra delen av ön, till exempel till palmstranden Vai eller till Paleokastro, Zákros eller Kato Zákros.

Staden är tillgången till landsbygden och landbruket dominerar, som i den sydliga "tvillingstaden" i Ierápetra. Bilden bestäms av frukt och grönsaker, olivlundar och vingårdar. Turismen är fortfarande på andra plats.

Även om Sitía inte verkar ha en speciell atmosfär vid första anblicken, utan snarare en typisk grekisk, upptagen, hög stad, har den geografiska platsen sin charm. På olika terrasser som liknar ett teaterstadium sprider sig uppgörelsen runt hamnen.

Man talar också om den "vita" staden, eftersom det på avstånd presenterar sig pittoreskt, bara nyvitnat. När du klättrar smala trappor i gamla stan och går genom de smala gatorna kan du njuta av en vacker utsikt över gamla Sitía och hamnen gång på gång.

I övre delen behåller Sitía sin bykaraktär, vilket är anmärkningsvärt som platsen har blivit en "stad" nästan över natten.

Regionen är känd för sin utmärkta olivolja, men också på grund av vinet, till exempel den lokala röda vinvaran "Agrilos". Du kan smaka på det läckra vinet under den årliga vinfestivalen i augusti och uppleva de mycket sång- och danskrävande invånarna i toppform.

I sydöstra och östra delen ligger en ny och lovande industrisektor: vindkraftparker. Många vägar renoveras också och några byggprojekt utvecklas. Trots det ökande antalet besökare har Sitía ändå behållit sin karaktär och, som ett viktigt jordbrukscentrum, har knappast gjort några medgivanden för turismen.

Grekland utflykter