Samaria klyfta ett måste på Kreta

Samarias klyfta är en av de längsta klyftorna i Europa. Slottet bildades av en liten flod som flödade mellan Vita bergen (Lefka Ori) och Mt Volakias. Vissa säger att gapet är 18 km lång, men detta avstånd hänvisar till avståndet mellan avveckling av Omalos på norra sidan av platån och byn Agia Roumeli. I själva verket är gapet 16 km långa, med början på en höjd av 1.250 meter vid den norra ingång och till slut vid stranden av Libyska havet i Agia Roumeli.

Vandringen genom Samaria nationalpark är 13 km lång, men från utloppet från ravinen du har tre km promenad till Agia Roumeli, så du avskeda totalt 16 km. Den mest kända delen av gapet, är känd som järngrind, varvid bredden (eller förträngning) av gapet uppgår till endast fyra meter och når en höjd av över 300 meter.

Gapet utsågs 1962 till National Park, eftersom det anses vara en tillflyktsort för den sällsynta Kri-Kri (kretensiska vilda get), där befolkningen till stor del begränsad till Samaria park och en ö direkt framför Agia Marina kusten. Det finns också många andra arter av blommor och fåglar i Samarias klyfta.

Samarias by ligger direkt i slottet. Det blev så småningom övergiven av de sista återstående invånarna 1962 för att ge plats åt parken. Byn och slottet är uppkallade efter byns gamla kyrka: "ossia María".

Faktiskt är en promenad genom Samaria-slottet ett måste för varje besökare på den grekiska ön Kreta. Vandringen tar 4-7 timmar och kan vara tröttsam, särskilt under sommarmånaderna. Det finns dock också en lätt resa, som kan åka i motsatt riktning från Agia Roumeli (1 timme).

Parken övervakas av skogsdepartementet, klyftan är vanligtvis öppen från början av maj till slutet av oktober. På vintern gör höga vattennivåer och jämn snö klyftan farlig och otålig. Det kan också stängas på regniga dagar under för- och sen-sommarsäsongen, eftersom passagen är då för farlig på grund av fallande stenar.

Klyftan är endast öppen under dagen. Vaktarna vill se till att alla är ute före mörkret. Därför uppmanas du också att returnera din biljett vid avfarten, så att du kan kontrollera om det fortfarande finns besökare kvar.

Problemet i Samariaravinen är avstängd massorna av besökare under högsäsong, ofta gapet till 4000 besökare dagligen. Ett tips: starta promenad vid soluppgången innan tränare anländer, detta ger dig en liten start. Det är möjligt att hitta bra och billigt boende i Omalos, varifrån du kan börja tidigt nästa morgon. De första turistbussarna anländer klockan 7:30, från och med då finns det en oavbruten ström av bussar fram till klockan 11 på morgonen.

Du kan också starta din promenad, även efter 12 timmar, när de flesta redan har börjat. Men då måste du förmodligen tillbringa natten i Agia Roumeli, eftersom den sista båten redan har lämnat när du anländer till byn. Samaria-slottet öppnar vanligtvis varje år den 1 maj och stänger i slutet av oktober. Det beror dock lite på vädret.

Grekland utflykter