Utflykt på spektakulära vägar på Kreta

För den företagsamma semesterfiraren bland dig har jag sammanställt de fem mest spektakulära och farligaste gatorna på Kreta. För att vara på den säkra sidan lägger jag till en annan sjätte gata.

Om du planerar att utforska dessa vägar med din hyrbil, fråga först hyresvärden om du också är försäkrad om du kör på obelagda vägar. Många hyresvärdar utesluter att köra på obelagda vägar i sina försäkringsvillkor.

Kallikratis - Kapsodasos. Vägen mellan Kallikratis och Kapsodasos har en brant, zigzag-liknande ökning i sydvästra Kreta. Denna bergsväg, som knappast tillåter hastigheter över 30 km per timme, är 11 km lång och den beräknade tiden för hela vägen är cirka 24 minuter med 27 hårspetsböjningar, som tar dig från havsnivå till 800 meters höjd. Denna väg är en av de mest kända hårspetsvägarna i världen och kommer att överraska dig med fantastisk utsikt.

Balos. Balos Beach Road är en spektakulär och farlig väg på västra sidan av Kreta, på kanten av Gramvousa halvön. Grusväg till Balos strand är särskilt lämplig för 4 x 4 bilar och kostar € 1, - per person. Det är en 8 km lång grusväg som leder till parkeringsplatsen, över Balos strand (upp till 1500 bilar på sommaren!). Du måste sedan gå ca 2 km innan du kommer till denna vackra strand. Det finns lyckligtvis en taverna närvarande.

Hora Sfakion - Anopolis. Också en spektakulär slingrande väg på Kretas sydkust med en längd av 11,9 km, mellan staden Hora Sfakion och Anopolis platå. Vägen har 19 hårspetsböjningar och börjar i Hóra Sfakíon, en stad på Kretas sydkust, huvudstaden i den avlägsna, bergiga och ökända Sfakiáregionen. Det slutar i Anopolis, en liten by belägen på en liten men bördig platå i en höjd av 600 meter över havet, i södra foten av Vita bergen.

 Kolokytha street. Här talar vi om en kort grusväg, med en längd på 1,4 km på Kolokythalhalvön. Beläget i Elounda-bukten i nordöstra Kreta, i prefekturen Lassithi. Toppskiktet på denna grusväg består ofta av sand, särskilt längs vägens sida. Det är mycket tillrådligt att vara extra försiktig och alltid sakta ner när en motgående bil närmar sig.
Agia Sophia Gorge - Spalt av Topolia. Det är en smal och slingrande bergsväg som vindar till grottan i Agia Sofia, 47 km sydväst om Chania, på Topolia-slättens västra sluttningar. Denna väg innehåller några branta delar som knappast är tillräckligt bred för två bilar samtidigt. Men trottoaren är åtminstone asfalterad - det hjälper.

 Vägen till Koundouras. Denna farliga vägen med många potholes börjar i Paleochora och vindar till Koundouras. I midsommar, särskilt på natten på grund av höga hastigheter (lokal ungdom) uppstår allvarliga olyckor. I slutet av gatan, i en liten vik, hittar du restaurang Houmas, en av de bästa krogarna på Kreta.

Grekland utflykter