Potamia typisk gästfrihet på Thassos

Byn Potamia ligger inbäddat vid foten av det högsta och mest majestätiska berget på Thassos, Ipsarion (1.204 m). Byn är skyldig till det överflöd av vatten som kommer ner från berget, speciellt under vintern och våren.

Den här norra delen av ön Thassos tar emot mer än dubbelt så mycket som regnet jämfört med södra delar av ön. De små floder och strömmar som bildas av överskott grundvatten gav namnet till byn Potamia, "floder".

De människor som bor här är väldigt varma och vänliga, och de har en extraordinär passion för sin by och för den omgivande naturen. De 1200 invånarna bor i en vacker miljö med en naturligt frodig vegetation, de har en vacker utsikt över berget som ger ett naturligt skydd för byn. Miljön bildas av många källor och flytande kristallklart vatten. Detta möjliggör små strömmar mellan de många bergspåren som är idealiska för klättring och vandring.

Det finns en vacker utsikt från alla delar av byn, trots att byn själv är byggd i skogsområdena på bergets nedre sluttningar. Bara 3 km öster om byn är kustorten Skala Potamia, med den vackra gyllene kuststranden som lockar många besökare varje sommar. Idag arbetar många invånare i turistnäringen och utvecklar unika färdigheter som kräver interaktion med turister, vilket innebär att det finns mer rikedom i byn än tidigare år men det betyder inte att de har glömt sina traditionella yrken och färdigheter, såsom fiske, odling av olivträd, jordbruk och vård av deras mark och djur i allmänhet.

Det är värt att besöka kyrkan Saint Demetrius. Det byggdes 1845. Den kända skulptören Polygnotos Vagis, som emigrerade till Amerika och blev berömd och sedan lämnade en stor del av sitt arbete på byn, är ett av de mest kända personerna i byn.

Individerna i Potamia kännetecknas fortfarande av deras unika accent, deras öppenhet och skämt som de ständigt gör mot varandra, så att man är benägen att skratta med dem och förlåta dem när de säger något oförskämt. Karneval är kulminationen av livet i byn. Det är ett klimax på söndagen före den vackra måndagen, dagen före lånet börjar.

Om du är Thassos borde du inte missa ett besök i denna vackra by. Njut av typisk gästfrihet från alla i byn, prova den lokala tsipouro, som liknar ouzo, men minst sagt smakar den mer kraftfull. Tsipouro är gjord av de druvor som invånarna har odlat och destillerat i byn.

Grekland utflykter