Billig på semester Grekland, när ska du boka?

Boka din resa smart och spara.
Att bo hemma är självklart det billigaste, men det är alltid möjligt att spara på en resa.

Nedan hittar du ett antal tips.

Boka inte på helgerna

Vi vet nu att resa under högsäsong är dyrare. Men att den tid då du bokar resan också gör skillnad, är mindre känd. En resa är en stor kostnad och vi gör det tidigare i helgen än under veckan. Resebranschen vet också det: det är därför priserna i helgen är ofta högre än på andra dagar. Den bästa dagen att boka (billigare)? Tisdag, runt lunch.

Flexibiliteten lönar sig

Även om du reser utanför högsäsongen, kan det datum du reser fortfarande påverka priset på en flygbiljett eller ett hotell. Så kontrollera även om din resa kan vara billigare några dagar tidigare eller senare. På resebyrån kan de också kontrollera det för dig. Att flyga på helgen är ofta dyrare. Det kan också finnas en prisskillnad mellan en dag och en nattflygning. Experimentation lönar sig. Se även på flygbiljetter eller resor som avgår från en annan flygplats. Om du bor nära gränsen är det lämpligt att se över gränsen.

Boka i tid

Ju mer populär ett semestermål desto dyrare biljetter och hotellrum. Ett typiskt fall av utbud och efterfrågan. Särskilt prisfighters som Ryanair är kända för att öka biljettpriserna, eftersom färre platser är tillgängliga. Var därför i tid. Extra fördel: rabatterna på early bird kommer att flyga över i årets första månader.

Gå sista minuten

Principen om utbud och efterfrågan fungerar också motsatt: om ett plan inte är helt fullt och enheten håller på att gå, kan priset på en biljett minska avsevärt. Det är trots allt mer givande för flygbolaget att dumpa de få kvarvarande stolarna med en rabatt än att lämna dem tomma.

Kolla priserna

Växelkurserna, dock. Är dollarn låg? Boka din semester via en amerikansk tjänsteleverantör eller hemsida. Med en liten googling kommer du långt. Naturligtvis gäller detta tips även för andra länder och valutor.

Biluthyrning

Det är svårt att spara pengar på biluthyrning själv. Ändå är det möjligt, speciellt om du tar hänsyn till skillnaden i dagliga priser och veckopriser. Veckopriset kan vara billigare än att betala hyran för enstaka dagar. Betal också din bensin i förväg om du vet hur långt du ska köra. Se till att du inte konsumerar mer gas än överenskommet. För då är du dyrare.

Ta tåget

Att resa med tåg är ett utmärkt alternativ i Europa, speciellt om du reser till en stor stad i Belgien, Frankrike eller Tyskland. Biljetter till det internationella tåget är ofta billigare än flygbiljetter. Resetiden är längre, men du behöver inte vänta på en flygplats. Boka i tid. Ju längre du väntar desto dyrare biljetterna.

Busstransport

Det är verkligen fördelaktigt med bussen. Bussföretag som Eurolines erbjuder biljetter till europeiska städer för ett fynd. Och på webbplatser som effeweg.nl kan du boka billiga bussresor, inklusive boende. Den största nackdelen med att resa med buss är resan. Och bussar är ofta bara lite snäva.

Internet eller resebyrå?

Internet är inte heligt. Resebyråerna har ibland erbjudanden som en online semestersäljare aldrig kan hitta. Där får du den bästa affären beror bland annat på hur lång tid du vill investera i sökningen. Att resa till resebyrån rekommenderas alltid. Också för jämförelsematerial eller inspiration.

På denna webbplats hittar du många resebyråer för en välskött semester, men du kan också boka de billigaste flygbiljetterna

Grekland utflykter