Blodmåne Chania Kreta 2018

Månen visas som en röd boll fredagen den 27 juli 2018. Orsaken: En total månförmörkelse. Detta syns tydligt på kvällshimlen när sommarvädret samarbetar.

Månen avger inte ljuset själv, men reflekterar ljuset från solen. En månförmörkelse inträffar när jorden går precis mellan solen och månen. Månen är då i jordens skugga. Solljuset går längs jorden. Atmosfären böjer sedan den till månen. Rött ljus är bäst avböjt. Som ett resultat blir månen röd under en förmörkelse. Det kallas en blodmåne.

Damm och moln i jordens atmosfär kan ändra färgen. Då blir månen mörkgul, orange eller brun.


Är du på ön Kreta, kan blodmånen beundras fredagen den 27 juli 2018, där speciellt Chania erbjuder idealiska förhållanden. Den totala förmörkelsen på fredag ​​börjar kl 20:22. Höjdpunkten är klockan 23.21 och hela förmörkelsen slutar klockan 02.28. Därefter tar det ungefär två timmar innan månen skiner som vanligt igen. Det är den längsta månförmörkelsen av det 21: a århundradet.


"" Det är något som du måste ha sett. Eftersom det är väldigt vackert, vackrare än en normal fullmåne, men också för att det är ett speciellt fenomen som jorden blockerar ljuset från solen till månen, så att du får en röd måne. Och den första glansen av det återvändande månskenet, när förmörkelsen är över, är det verkligen spektakulärt ".

Grekland utflykter