Saker att göra i Chania, på den grekiska ön Kreta

Prefekturen Chania ligger i västra Kreta. Den pittoreska kuststaden Chania är huvudstaden och har ett välbevarat historiskt centrum och en modern stad som sträcker sig till bergskedjan av Lefka Ori (vita berg).


Nedan följer en översikt över några saker du kan göra i och nära Chania.

Besök ett bergsby. Överallt i prefekturen hittar du traditionella byar och byar på sluttningarna av Lefka Ori. Dessa orörda skönheter erbjuder ett unikt tillfälle att vara i kontakt med naturen och med det lokala köket som är enkelt och gott. I bergen är det möjligt att upptäcka lokala arter av växter och djur, varav några är unika för ön.
Utforska stränderna. Prefekturen Chania är området med några av de vackraste stränderna på ön. Falassana på västra sidan är känd för sitt privilegierade läge för vattensporter och unika solnedgångar. I söder, förkroppsligar den världsberömda Elafonisi, med sitt kristallklara vatten och rosa sand, tusentals besökare varje år. För de mer äventyrliga typerna är Gramvousahalvön och det unika landskapet på Balosstranden väl värda resan på sandstranden.
Upptäck historien om staden. Chania, en stad som har varit bebodd i mer än 7000 år, har säkert ett antal saker att erbjuda till dem som är intresserade av historien. Chania är hem för olika härskare och ockupanter, som visar olika arkitektoniska stilar. Den venetianska hamnen kombinerar med de olika minareter som fortfarande står i staden och de många bysantinska kyrkorna i staden. Visst är det ingen brist på monument och byggnader som berättar legenderna i östra Venedig, som det brukade kallas. En promenad genom staden som kombinerar traditioner och gastronomi kan vara ett perfekt tillfälle för ett annat sätt att utforska Chania.
Njut av den lokala gastronomin. Den kretensiska kosten har länge erkänts som en av de hälsosammaste i världen och det finns inget bättre ställe att prova än på ön. Huvudingredienserna är traditionella medelhavsprodukter som olivolja, grönsaker och grekisk yoghurt, lokala ostar och lamm. Allt är kokt på ett icke-nonsensiskt sätt, men med en förnuftig användning av örter och kryddor, grunden för de unika kretensiska smakerna.
Shopping. Ett besök på den kommunala marknaden, eller Dimotiki Agora, är den bästa ursäkten att få tag på några av öns traditioner. Betraktas som en arkitektonisk pärla och en av de viktigaste offentliga marknaderna i regionen, erbjuder den kommunala marknaden besökare möjlighet att köpa lokala produkter av utmärkt kvalitet. Oliver, honung, kryddor, örter och ost är några typiska produkter på ön Kreta där turister brukar återvända.
Smaka på kretensiska viner. Du kan besöka flera vingårdar över hela ön och några ligger i Chania prefektur. Gå själv på en upptäcktsresa eller lita på sommeliernas råd som organiserar den enda lokala vinrundan. Var säker på att du i båda fallen kommer att njuta av några av de bästa viner som för närvarande produceras i Grekland.
Läs mer om den lokala olivoljan. På cirka 27 kilometer från staden Chania är det möjligt att besöka en av de äldsta olivlundarna i världen. Det är beläget i byn Ano Vouves och producerar fortfarande oliver som resulterar i utmärkt kvalitet extra jungfruolja. I närheten finns också ett museum och en gammal olivoljafabrik, som är öppna för allmänheten och för att undervisa besökare alla hemligheter i historien om denna lokala olivolja.

Grekland utflykter