Makrigialos lilla by i sydöstra Kreta

Makrigialos (även Makry Gialos eller Makri Gialos) är en liten by som ligger direkt vid havet i sydöstra Kreta. Den idylliska byn har en 700 m lång fin sandstrand, en atmosfärisk fiskehamn och flera kaféer, barer, restauranger och tavernor. Diaskari stranden ligger ca 4 km från Makrigialos är också värt ett besök, det ger dig lite karibisk stil.

Det är en lång strand med grov lätt sand och kristallklart vatten, du måste vara försiktig när du kommer in i havet, eftersom det finns glatta stenar på några punkter. Diaskari är en lugn strand. Om du gillar avskildhet, gå österut och du kommer säkert att hitta en plats att vara ensam.

Makrigialos är en liten fiskeby med känsla. Den lilla kustbyn Makrigialos ligger cirka 25 km öster om Ierapetra och har endast cirka 760 invånare och den omgivande Koutsourasregionen har cirka 4 200 invånare. Platsen är en sammanslagning av de två oberoende bosättningarna Makrigialos och Analipsi (inte förväxlas med platsen Analipsi på Kretas nordkust).

"Makry Gialos" betyder "långt strand". Fram till 1950-talet var platsen lite mer än en liten hamn utan vägar. Sedan dess har Makrigialos upplevt stark tillväxt och blivit det mest populära turistmålet i regionen.

Trots utvecklingen till ett populärt semestermål är Makrigialos fortfarande inte ett favoritmål för massturismen och ganska tyst, särskilt under lågsäsong. Platsen erbjuder en mängd boende, från enkelrum till små hotell till det stora hotellkomplexet "Sunwing". Vidare finns i Makrigialos krogar, barer och kaféer, flera stormarknader, bagerier, bankomater och ett apotek och bensinstation.

Den största stranden (Makrigialos) i byn ligger i Analipsi, den är ca 700 m lång. Denna smala strand har fin gyllene sand, vackra tamariskträd och är omgiven av många kaféer och restauranger.

Vattnet är grundt, sluttande i havet och därför mycket lämpligt för barn. Du kan hyra parasoll och solstolar, duschar finns och vattensporter är möjliga. Väster om byn, bakom fiskehamnen ligger den mycket mindre kända stranden i Kalamokanias, som består av vacker kornig sand. Det finns också en smal sandstrand i Katovigli, norr om hamnen. Detta är en förlängning av Makrigialos-stranden, den är också utrustad med solstolar, parasoll och många badanläggningar.

Området kring Makrigialos erbjuder många attraktiva destinationer för vandrare, till exempel fjärilsklättret vid Agia Fotia och Koutsouras, även känt som den röda fjärilsgapet. Bra soliga skor rekommenderas, ännu mer för "Dasaki Gorge", "Mirtos Gorge" och "Sarakina Gorge". De två sista ravinerna ligger vid foten av bergskedjan "La Zaros" och slår samman. Den rena gångtiden är ungefär sex timmar. Försiktighet rekommenderas under en promenad på våren i Sarakina Gorge. Vattentäta skor måste vara obligatoriska under våren i.v. den höga vattennivån.
En fantastisk utsikt över sydkusten och havet erbjuder den medelstora promenad genom Dasaki-slottet.

En av huvudattraktionerna för kulturälskare i regionen är 1900 f.Kr. byggt palats av Zakros. Det byggdes cirka 35 km från Makrigialos och är en av de viktigaste arkeologiska platserna i den minoiska civilisationen. Området täcker ett område på 8000 kvadratmeter och palatset är den fjärde största på Kreta med mer än 300 rum. Fynden är inte på plats, men i museerna i Agios Nikolaos skjutits Sitia och Heraklion ut. Inte långt från Zakros palats ligger "dödsdalen" där otaliga minoiska sarkofager hittades. Andra kulturella höjdpunkter på ca 57 km från Makrigialos är klostret Moni Toploù, palmstranden i Vai och stränderna och ruinerna av Itanos. Vid 17 km från Makrigialos ligger den ödda byn Etià, som rymmer ruinerna av den venetianska Villa De Mezzo.

Grekland utflykter