Saker att göra i Rethymnon, på den grekiska ön Kreta

Även om det är den tredje största staden på ön, har Rethimnon fortfarande en provinsiell stil som fortfarande skiljer sig från de större städerna Heraklion och Chania. Rethymno är en av de bästa platserna där man kan se mycket av Kretas historia.

Den här populära staden ligger på Kretas nordkust och hela området kombinerar unika egenskaper som lockar besökare varje år.
En förtrollande gammal stad, vackra sandstränder och ett inre med ett enormt kulturellt värde är några av de mindre traditionella sakerna att göra i Rethymno.

Besök den gamla venetianska staden Rethymno.
Ancient Rethymno ligger halvvägs mellan ön, Heraklion och staden Chania, vilket gör det till ett obligatoriskt stopp för dem som reser runt Kreta. Rethymno är populär bland alla besökare, eftersom alla kan gå lätt och kan se mycket på en relativt kort tid. När du är i Rethymno är det en bra idé att gå en promenad längs den pittoreska venetianska hamnen. Här är det möjligt att sitta i en av de många staplarna på den här gamla småbåtshamnen och njuta av utsikten över den vackra fyren.

Efter ett tag, gå igenom gränderna i den venetianska staden för att upptäcka mycket av den återstående turkiska arkitekturen.

Det är en bra idé att besöka några av de lokala hantverkarna och butikerna. Vacker venetianska palazzi omvandlas till boutiquehotell välkomnar dig till blommande trädgårdar för en eftermiddagsferie. Slutligen besöka den venetianska fästningen, som är känd lokalt som Fortezza, med den imponerande moskén Sultan Ibrahim och vakttornen i hörnen med utsikt över havet.

Du kan inte hoppa över ett besök i vinregionen. Hem till en av de bästa grekiska vita vinerna. Vidiano tillhör kategorin "glömda druvor". Också på Kreta. Det finns bara en handfull vinmakare som pressar vin. Familjen Douloufakis är den viktigaste. I motsats till den allmänna troen finns det bara några vingårdar i Rethimnon. Du kan också besöka Klados vingård, som drivs av en familj. Det ligger i byn Skepasti i Mylopotamos-regionen, bara en kilometer öster om byn Panormo och 20 kilometer från staden Rethymno. De druvsorter som de röda vinerna tillverkas av är Cabernet Sauvignon, Syrah, Kotsifali och Liatiko (lokala sorter), de vita vinerna kommer från Sauvignon Blanc, Vidiano och Vilana (lokala sorter).

Utforska klostren.
Det finns mer än ett intressant kloster i Rethymno. Det imponerande Arkadi-klostret, med sin rika historia, välkomnar hundratals turister varje dag som är intresserade av en glimt av den unika barockarkitekturen. Arkadis historia går hand i hand med öns historia och all sin kamp för självständighet.
Rethymno prefekturet huser också den vackra Moni Preveli, ett kloster på öns sydkust, nära en palmskog och ett unikt landskap med en flod som strömmar in i havet.

Stränder i Rethymno.
De kanske inte är lika spektakulära som stränderna i andra delar av Kreta, men några av öns populäraste och populära stränder ligger vid Rethymns kust. Andra stränder som också är värda ett besök: Bali och Panormo på norra kusten, liksom stranden i Preveli, Triopetra och Agia Galini i söder.

Traditionella byar.
Det finns flera byar att besöka i Rethymno-regionen. Anogia är en av dem och anses av många vara en av de mest attraktiva bergiga byarna på Kreta. Anogia ligger på ca 750 meter på Psiloritisfjället, i ett lugnt avskilt läge som har hållit byn en stark autentisk karaktär, liksom traditionella dräkter och den gamla kretensiska dialekten. Byn Anogia brändes av ottomanerna under den turkiska ockupationen, medan de ockuperande tyska trupperna förstörde byggnader och mördade lokala män i vedergällning för kidnappningen av en tysk general. Byn är känd för sina vävda och broderade bitar med unika design i byn. En annan by i området är den lilla byn Margarites. Den här färgglada staden är hem till flera traditionella keramiska verkstäder och verkstäder. Alla typer av vaser, krukor och keramiska föremål, här kan du säkert köpa en bra souvenir. Hantverkare är alltid intresserade av samtal med besökare och vill även lära dig grunderna i deras färdigheter.

På stora torget Margarites, mittemot det kommunala biblioteket, är en stor krog med vacker utsikt över de omgivande bergen och dalarna, där kvalitetsmål serveras i en mycket vänlig atmosfär.

Eleuthernas arkeologiska plats och konstmuseet är två platser som du inte bör missa. Beläget mindre än 25 km från Rethymno och erbjuder ett spektakulärt fönster till öns förflutna. Eleutherna, även känd som Apollonia, var en gammal stadsstat med en mycket rik historia.

Grekland utflykter