Kastro Grekland semester Thassos

Kastro betyder bokstavligen "slottet". Byn ligger nordost om Limenaria mot centrum av ön Thassos. Byn är byggd på en höjd av 450 m över havet, och eftersom den ligger i bergen kan den inte ses från kusten. Detta var en avsiktlig politik i det förflutna och genom århundradena för att skydda byar och deras invånare från plundring av piraterna i Medelhavet.

Namnet Kastro härstammar från ruinerna av ett slott som en gång stod där. Jacob Gatelluzzi från Genua till vem den bysantinske kejsaren Emanuel II Palaiologus i 1414 öarna Thassos och gav Lesvos i Nord Egeiska havet, byggde slottet på bergstopp. Här hittar du nuvarande Kastro. Familjen Gattilussi styrde Thassos i 40 år. Som bevis på detta är de tre plackerna på en vägg av kyrkan St. Athanasios.

Byn hade varit övergiven under lång tid. De ursprungliga invånarna hade lämnat byn för att arbeta på öns kust. Många av dem gick till de fladare områdena där de kunde odla sin mark och ta hand om sina olivträd. Andra gick till jobbet vid Limenaria-gruvorna för att gräva upp mineraler. Detta arbete genererade naturligtvis en bättre inkomst för dem och det ledde till en bättre levnadsstandard.

Mer nyligen har många av de gamla husen renoverats och används som sommarstugor, eller av grekerna när de kommer till ett helgbesök. Särskilt på vintern är det en sömnig by. Byn kommer dock att leva igen den 18 januari för att fira den heliga dagen av St. Athanasios, byns skyddshelgon. En hel vecka lång, många invånare på ön Thassos går till Kastro för att festa, där mat, dryck, musik och dans finns på programmet för att fira helgonens namndag.

Det är lätt att komma från Limenaria till byn Kastro, med bilen på cirka 35 minuter. Om du har mer energi kan du gå från Limenaria eller Theologos. Under denna trevliga promenad kan du njuta av flora och fauna. Vandringen tar mellan två eller tre timmar, beroende på ditt tillstånd. Om du väljer att köra, är det bättre att åka med en fyrhjulsdrift eller en bil med hög hjulbas, vägarna är inte riktigt bra och din bil kan lätt skadas.

Grekland utflykter