Ateniska Rivieran, kultur, natur och vackra stränder

Lagonisi
Attica-området runt Greklands huvudstad kallas också den athenska rivieraen och representerar faktiskt allt som Grekland är så känt för. De oändliga stränderna, det azurblå havet, bergen, dalarna och backarna mot vilka citrussträdarna sjunker i solen. Men också oändliga slätter med miljontals olivträd och druvor ger detta område allt som gör Greklands semester så speciellt; sorten i landskapet.

De många små byarna och städerna på kusten ger den här underbara semestern en extra dimension. Boulevards med många tavernor, kaféer och mini marknader avslutar bilden. Den atenska rivieraen har också många attraktioner. Cape Sounion är en stor attraktion för turister, här kan du se en av de vackraste solnedgångarna i Grekland i templet Poseidon. Men också platser som vädjar till allas fantasi kan hittas här, Marathonas är kanske den mest kända.

Den atenska rivieraen ligger i Attika-regionen och är en av totalt tretton regioner eller periferi där Grekland delas administrativt. Regionen Attika i Grekland har en yta på 3.808 kvadratkilometer och består av åtta regionala enheter: North Athens West Athens, Central Athens South Aten, East Attica, West Attica, Piraeus och Saroniska. Attica är en triangulär halvö mellan Korinthkanalen, Saroniska viken och Eviahalvön, den sydligaste punkten som Cape Sounio. De största städerna i Attika är Aten och Piraeus och i området finns bergen Immittos nära Aten, Pentelikon och det högsta berget Attica de Parnitha.

Atens riviera i Grekland är området från antikens Aten till den atenska kusten till Cape Sounion, den sydligaste punkten på Atens riviera, kusten från udden till Marathonas och öarna Egina och Sala. Den athenska rivieraen är en del av den större halvön Attika, en Riviera är en term som beskriver en populär solig kust i ett land med bra stränder och många faciliteter.

Den atenska rivieraen är ett kustområde med en rik kultur, många attraktioner, bra stränder och en vacker natur med många skogsklädda bergsområden.

Den atenska rivieraen har ett medelhavsklimat med långa torra somrar och en kort våtperiod på vintern, de varmaste månaderna är juli och augusti med en genomsnittlig temperatur på 27 grader.

Den högsta nederbörden faller under november och december och den kallaste månaden är januari med i genomsnitt 10 grader.

Den atenska rivieran ligger i Attika-regionen och är en av totalt 13 regioner eller periferier där Grekland är administrativt uppdelad. Regionen Attika i Grekland har en yta på 3.808 kvadratkilometer och består av åtta regionala enheter: North Athens West Athens, Central Athens South Aten, East Attica, West Attica, Piraeus och Saroniska. Attika är en triangulär halvö mellan Korinthkanalen, Saroniska viken och Eviahalvön, den sydligaste punkten som Cape Sounio. De största städerna i Attika är Aten och Piraeus och i området finns bergen Immittos nära Aten, Pentelikon och det högsta berget Attika de Parnitha.

I regionen Attika finns många arkeologiska platser som den berömda Akropolis men Vravrona, Elefsina, Dionysos vid foten av berget Pentelikon och Cape Sounion är historiskt viktiga platser där gudarna Athena, Artemis och Dionysus dyrkades. Attica med den centrala punkten i huvudstaden Aten har funnits sedan urminnes tider, den pulserande centrum för konst och kultur i Grekland inklusive: Attic stil i keramik, Attic Isme med kända atenska talare och vinden komedi som kallas den antika grekiska komedi som den mest kända författaren Aristophanes.

Den atenska rivieraen har 13 stränder med Blå Flagg, ett miljömärke för rena stränder och med bra kvalitet badvatten.

Lagonisi är en badort på den atenska rivieraen och ligger 40 km söder om Aten på kustvägen till Sounion. Det är en mycket populär plats bland grekerna och många en kändis har sitt hem här. Det finns gott om stränder, några av dem är organiserade med gratis paraplyer och solstolar. Sandstränder, grus eller steniga stränder, något för alla. Det finns också en nudiststrand i närheten.

Grekland utflykter