Grekiska viner som du bör försöka

Grekland är ett av de äldsta vinregionerna i världen och ett av de första vinproducerande områdena i Europa. I antiken var Grekland en av de anmärkningsvärda producenterna av vin, det tidigaste beviset på produktion går tillbaka till 6.500 år sedan. Grekisk vin betecknade prestige i Romerriket och under medeltiden exporterades prissatta viner från Kreta, Monemvasia och andra grekiska hamnar.

Den nuvarande situationen står i motsats till det grekiska vinarvet. Moderna viner börjar hitta sin väg i resten av världen på grund av deras unika smak och de sätter också en trend i världen av vinälskare.

Under din semester i Grekland kanske du också vill prova ett grekiskt vin, men valet är svårt. Jag kommer att ge en kort beskrivning nedan om de tio bästa grekiska vinerna.

Assyrtiko: Förmodligen en av de bästa vinerna i landet, producerad i hela Grekland, men från ön Santorini. En mängd som behåller sin surhet under mognad, resulterar det i en mager vitt vin med citron smaker och en subtil bitterhet och sälta i eftersmaken.

Moschofilero: Moschofilero växer i den centrala delen av Peloponnesos, och bildar en torr, aromatiskt vitt vin med en skarp karaktär, med smaktoner av söt persika och citron. Vinerna utvecklar anteckningar av torkad frukt och aprikoser när de åldras.

Agiorgitiko: Denna sort kommer från Nemea, en vinregion från Peloponnes. Agiorgitiko viner är fyllig med smak av söta hallon, björnbär och subtila muskot med bittra örter och mjuka tanniner. Rosé vinerna med Agiorgitiko har kryddade hallontoner och en vacker djuprosa färg.

Malagousia: Malagousia, som huvudsakligen kommer från Makedonien, betyder fullviner, med balanserad surhet och intressanta dofter. Denna vita druvvariant är en ganska ny upptäckt, återförlivad av en vingård i norra Grekland.

Xinomavro: xinomavro kan översättas med "svart syra" är den viktigaste druv Makedonien, huvudsakligen inom områdena Naousa och Amyndeo.

Vidiano: En av de äldsta kretensiska vita druvorna, Vidiano är en stigande stjärna bland öns ursprungliga arter. Det var nästan utdöd tills kretensiska vinmakare förstod deras potential och arbetade hårt för att återuppliva det. Vidiano producerar eleganta viner med en mängd vita och gula frukter, citrusfrukter och vita blommor, men är fortfarande robusta och fulla av smak. Vidiano är en av de viner som gör en furore i den internationella vinvärlden.

Savatiano: även känt som lördagens druva, är den viktigaste vita sorten från Attika-regionen. Under kall jäsning kan den erbjuda arom av grönt äpple och lime. När den mognas på ek, kännetecknas den av en krämigare smakpalett. När det fermenteras utan kylning, gör det retsina.

Mavrodaphne: Greklands "svarta laurel" är en sort som huvudsakligen odlas i Peloponnes och Kefalonia. Det blandas normalt med den svarta korintrupsorten, för att producera en sen skörd av efterrättervin med en distinkt smak av russin och choklad och höga tanniner. Vissa producenter blandar den med andra sorter och producerar rika och helt torra röda viner.

Vinsanto: detta soltorkade sött vin kommer från ön Santorini och är gjord av tre vita druvsorter Assyrtiko, Athiri och Aidani. Det är ett vin med aromer av russin, torkade aprikoser, hallon och Maraschino körsbär, som också ger en underbar kontrast mellan söta och bitter smak som orsakas av märkbara tanniner, något du inte förväntar dig i ett vitt vin.

Muscat från Samos: olika sorter både torra och söta, alltid med ganska aromatiska anteckningar. Vin Doux är en av de mest populära typerna och mindre sura. En annan Muscat från Samos är Samos Anthemis, i åldern fem år i ek, en gulfärgad färg med smaker av butterscotch och kola.

Ett annat ord om Retsina. I Grekland måste entusiasten också prova Retsina-vinet, detta vita vin infunderas med saft från Allepo-granet. Retsina viner har aromer av linolja med en subtil, smärtsam, salt eftersmak. För närvarande experimenterar unga grekiska producenter både traditionellt och med innovation för att utveckla en ny generation Retsina.

Grekland utflykter