Vinterferie Kreta

Om du redan har varit på Kreta på sommaren har du säkert besökt de vackra stränderna. Kanske har du promenerat på Elafonisis rosa sand och kanske till och med simmade i den vackra bukten Balos. Du har känt den heta solen på din hud och åt den goda grillade bläckfisken vid havet. Du har vandrat genom de livliga stadsgatorna.

Kreta har dock mycket mer att erbjuda än sina stränder. Kreta är en ö med tusen ansikten. Det är ett sommarfullt ansikte, fullt och upptagen och en tystare säsong, lugna platser i bergen, omgiven av orörd natur och gamla hemligheter. Strax utanför säsongen kommer du att uppleva ännu mer den lokala befolkningens gästfrihet. En vinterferie på Kreta kan vara ett bra sätt att upptäcka de dolda pärlorna. Kreta är verkligen speciellt på vintern, vädret är mildt och priserna gynnsamma.

Dagliga flygningar mellan Aten och Kreta gör det möjligt att nå ön på mindre än en timme. Aegean Airlines erbjuder returbiljetter från Aten från € 78, - till Chania och från € 83, - till Heraklion. För en returflyg Aten-Heraklion med Skyexpress betalar du 110 €, och vid Ellinair har du redan en returbiljett från 76, -.

Att resa med färja är lätt och det finns dagliga förbindelser. ANEK Lines tar dig till Chania eller Heraklion från € 38, - (9 timmar en väg), medan Minoan tar dig till Heraklion för
€ 46, - (enkel resa).

Bra boende är viktigt på vintern, du kan boka romantiska rum och få rabatt på wellnessbehandlingar. I mitten av januari betalar du en vistelse i den gamla staden Chania från € 47, - i Porto del Colombo. Om du vill bli bortskämd med förbluffande utsikt över fyren, prova rummen i Domus Renier från € 117 per natt. För dem som har en begränsad budget, erbjuder Narkissos enkelt boende från 25 € per natt.

Rethymno är ett annat populärt ställe att bo på Kreta, Avli Lounge Apartments, i gamla stan erbjuder rum från € 90, - per natt, kan du sova i ett 1600-tals stenhus för € 61, - medan ett billigare alternativ Preveli Apartments rum från € 30, - per natt.

Vinteren på Kreta är en permanent vår för nordeuropeiska, för i detta ögonblick utvecklas naturens skönhet i de vackraste färgerna. Efter det första regnet på hösten kommer den uttorkade ön att bli överflödig grön igen. Under julperioden bär träden sina naturliga juldekorationer i form av apelsiner, granatäpplen och citroner. Dessutom exploderar resten av naturen, bougainvillea och hibiskus, orkidéer, anemoner, påskliljor och många andra blommor en underbar doft och blommig prakt. Örter som timjan, oregano, basilika, rosmarin och alla andra infödda arter på ön ger en behaglig stimulering av sinnena.

Vinteren på Kreta är en fest för sinnena!
Det finns fred överallt. Marken odlas och nät läggs runt olivträd och olivskörden börjar. Särskilt i kuststäderna bestämmer en helt annan rytm vardagens rutin. Lokalbefolkningen vilar från sommarens liv och värme, man sover länge, går till kafenion, spelar Tavli eller kort och de har tid att chatta med grannarna eller de få utländska gästerna.

Fler och fler naturälskare upptäcker Kretas skönhet på vintern. Under julen är det även möjligt att simma i Medelhavet vid vattentemperaturer 18-22 grader Celsius. Stränderna är öde och uppmanar dig att ta långa promenader.

Nu erbjuder ön ren avslappning, ett underbart klimat och ett rikt bord med färsk frukt och grönsaker. Vinteren på Kreta erbjuder dig många bra saker fysiskt och mentalt.


Om du vill fly från vintern i ditt eget land är Kreta definitivt ett prisvärt alternativ.

Grekland utflykter