Stavros strand nära Chania Kreta

Stavros strand ligger ca 15 km öster om Chania på Akrotiri halvön. Du kan nå stranden med bil eller med buss från förorts busstationen (KTEL) i centrala Chania.

1964 anlände Anthony Quinn till Stavros tillsammans med den Oscar nominerade filmen Zorbas de Grieks, som spelades in här. Idag påminner Stavros ingenting om den fridfulla fiskebyen som finns i filmen, förutom en stenig kulle på stranden som förblev intakt.

Om du följer vägen som leder till toppen av kullen, når du grottan i byn och njut av spektakulär panoramautsikt.

Stavros har två sandstränder, utrustade med paraplyer och solstolar. Längs kusten finns många traditionella tavernor och kaféer, liksom många små fritidshus där du kan tillbringa natten.
Båda stränderna har klart turkos vatten. Den östra stranden är idealisk för barn, vattnet är grundt och väl skyddat från dåligt väder. Den västra stranden är mycket tystare och idealisk för en blåsig dag. Innan du återvänder till din lägenhet, hotell eller gästhus, ta en promenad runt de små kullarna som skiljer de två stränderna. Säkert kommer du att upptäcka resterna av ett stenbrott, från vilket venetianerna vann kalkstenen, som användes i stadsmuren.

Grekland utflykter