Sivas traditionella by på Kreta

Byn Sivas ligger 62 km från Heraklion på den grekiska ön Kreta, på Asterousia-bergens västra sluttningar.

1000 års historia kommer till liv för varje besökare som får chansen att beundra monumenten och de gamla husen, som har blivit perfekt bevarade genom århundradena. Vid kulturdepartementet har denna plats förklarats ett kulturellt skyddat bostadsområde.

De cirka 600 invånarna, många av dem från andra länder, är stolta över sin by. De är engagerade i att skydda sin skönhet och traditionella karaktär.

Det finns många förslag om ursprunget till namnet Siva. Vissa säger att det har att göra med Shiva, gud Indien eller den berömda Siwa oas i Egypten där tempel Amon Zeus byggdes och en gång besöks av Alexander den store. Det latinska ordet Silva betyder skog och Asterousia bergen, var inte långsiktigt täckt av täta skogar. Mer troligt kommer ordet dock från arabiska. I närheten av byn grävde arkeologerna runt grävningar från förpalatsperioden. 1958 utgrävdes en hel samling tidiga hellenistiska mynt. De flesta av dessa stulades av rånare och endast 36 mynt hittades, som du för närvarande kan se i det arkeologiska museet i Heraklion.

Sivas är födelseplatsen för flera historiska siffror som spelade viktiga roller i historien av ön Ai Kir-Giannis o Xenos, Ioannis Skoutis (Stefanakis) och författare Themos Kornaros.

Bynslivet ligger runt torget omgivet av många restauranger, kaféer och affärer. Njut av ditt kaffe och besök kyrkan Agios Ioannis.
Traditionella kretensiska rätter serveras i tavernaerna.

 Under de sista tio dagarna i augusti organiseras olika kulturella evenemang. Från Heraklion finns en regelbunden buss till Sivas.
Sivas är också den perfekta basen för utflykter på södra Kreta. Det ligger nära de arkeologiska platser som Gortys och Phaistos och stränderna i Matala, Komos och Kalamaki.

Boende i Sivas är begränsad. Inom gångavstånd (700 meter) i den autentiska byn hittar du Sivas Hill Bungalows, där du kan vila helt och njuta av grekisk gästfrihet.

Grekland utflykter