Katholiko stranden Chania Kreta

Även om det är mycket pittoreskt, ger den lilla viken Katholiko inte ett stort intryck på dig.
Men vägen till den kommer att förtrolla dig. Denna plats ligger cirka 20 km nordost om Chania på ön Kreta och tillhör egendom Tzagkarolon klostren och Gouverneto, på halvön Akrotiri.

För att komma dit kan du köra till Chania flygplats och följ skyltarna som leder till Gouverneto där vägen slutar. Om du korsar klostrets gård hittar du entrén av vägen. Vandringen till havet är ca 2 km och tar ungefär en halvtimme.

Området har stor historisk och religiös betydelse. Du kommer först att möta Gouverneto-klostret. Klostret byggdes 1537, senare plundrat av turkarna och användes av tyskarna under andra världskriget som en utpost. Klostret renoverades bara för några år sedan. Klostret har strikta regler och besök (2 till 3 timmar varje morgon och middag utom onsdag och fredag).
Efter ca 600 meter längs vägen hittar du den lilla kyrkan Ipapanti, förutom grottan Panagia Arkoudiotissa. I mitten en stalagmit i form av en böjning björn. En legend säger att Jungfru Maria ändrade björnen i sten eftersom den hade druckit munkarna. Grottan har använts i århundraden som en plats för dyrkan.
Ungefär i mitten av vägen hittar du det övergivna Katholikon-klostret från 1700-talet.
 Grottan är ca 100 meter djup och du behöver en ficklampa om du planerar att utforska den.
Stigen fortsätter längs Avlaki Gorge, i backarna grottor, eremit monsoons skjul. Efter ca 15 minuter når du en liten fjord med turkos vatten. Bredvid havet hittar du resterna av klostrets gamla stenbrott, liksom en liten övergiven hamn.
Innan du återvänder krävs ett bra fysiskt tillstånd eller tillräckligt med tålamod och mycket vilotid är vägen brant uppåt. Ta mycket vatten under sommarmånaderna.

Grekland utflykter