Lakki by i Vita bergen på Kreta

Lakki är en liten by i White Mountains (Lefka Ori) i västra Kreta. Byn ligger på vägen från Chania till Omalos platån och ingången till den berömda Samariaravinen.

Många turister köra igenom Lakki men alltmer göra ett stopp och njuta av den vackra utsikten över dalar och berg och dricka en kopp kaffe i en lokal bar. Som en kilometer för Lakki man har den bästa utsikten över byn. Du stannar på vägen från Chania till Omalos med en stor monument, motståndskämpe Michalis Gianaris (19th century kamp för självständighet Kreta av turkarna) utmärkelser. Härifrån har du en underbar utsikt över Lakki byn och de omgivande bergen.

En kilometer längre går vägen genom den lilla byn. Torget med gott om parkeringsplatser i en skarp sväng till höger. På det centrala torget i Lakki hittar du flera krogar och kaféer. Traditionella restauranger är rimligt prissatta.

Den lilla byn Lakki kan du göra riktigt bra bilder av topparna i Vita bergen. När i början av turistsäsongen i april eller maj, kan du se topparna i Vita bergen i snö. är på Kreta. Om du gillar Lakki och vill gå i området jag rekommenderar att du hyr ett rum i byn. Enkla, billiga rum finns i tavernan och pensions Nikolas i ovanstående ruta.

Lakki var en gång en stor by med ett par tusen invånare. Som i nästan alla mindre turistiska områdena på Kreta, de flesta invånare kvar och kanske ibland migreras. Det var knappast något arbete och jordbruk är tung och inte mycket lukrativ i bergen. Numera lever fortfarande omkring 200 till 300 personer i Lakki, många äldre och mycket vänlig.

Lakki är känd som en plats där de gav stor motståndskraft mot olika ockupationsstyrkor mot turkarna och tyskarna under andra världskriget.

Lakki ligger bara 500 meter över havet, i snön ibland (sällsynt). På sommaren berget av klimat något svalare än vid kusten. I Vita bergen regnar oftare, men det är oftast torrt på sommaren.

Från staden Chania på Kretas norra kust är ca 25 km till Omalos och ingången till Samaria ravinen finns 10 till 15 kilometer. Du kan också nå Lakki buss. Alla bussar för att hålla Samariaravinen i byn. På sommaren är detta ett par per dag, de flesta är dock tidigt på morgonen. Om du har tid, varför inte besöka den botaniska trädgården på Kreta, bara några kilometer från Lakki, en av de vackraste botaniska trädgårdarna jag någonsin besökt.

Grekland utflykter