Omalos by i Vita bergen på Kreta

Kallergi fjällstuga
White Mountains (Lefka Ori) är den mest kända och största bergskedjan på Kreta. Det högsta berget är 2.452m höga Pachnes. Området är populärt bland vandrare. Det är glest befolkat. Det finns inga hissar eller annan infrastruktur för massturism, precis som de kanske vet från Alperna. Således promenader i området för erfarna vandrare har en enastående upplevelse av naturen som kan hittas nästan någon annanstans i Europa.

Mindre erfarna vandrare kan göra väl utvecklad, men tyvärr helt överfulla, gå igenom Samariaravinen. Detta är den mest kända vandra på Kreta och en av de mest populära i Europa. På sommaren ofta köra mer än 1.000 människor genom den berömda ravinen. Vandringen genom Samariaravinen är lång och mödosam och endast lämpar sig för lämpliga personer. Något enklare vandring genom ravin Agia Irini.

Den viktigaste utgångspunkten för vandringar i den norra delen av bergen är det enda stället Omalos, som ligger på en platå. Trots att byn består av endast ett tiotal hus, är det i mitten av området. Vissa husägare hyr rum i Omalos och det finns några restauranger. Hotellet Neos Omalos är väl prissatta och placerade. Ingången till Samariaravinen är bara 2-3 km från den lilla byn. Från Chania Omalos kan du sedan nå ingången till ravinen via en asfalterad väg, är denna väg även tas av vissa bussar.

På hotellet Neos Omalos innehåller också en krog. Det är en populär mötesplats för vandrare och några lokalbefolkningen. En bra lins eller bönsoppa restauranger Neos Omalos är en perfekt start på en promenad. Lamm rätter, enkla spagetti rätter, men även omeletter på menyn. Det är en mycket billig taverna med många rätter mellan 5-8 euro, en bra frukost som serveras på 6 euro. För gäster finns en buss till ingången till Samaria ravinen på tre olika tillfällen på morgonen.

En plats att bo är det enda kommersiella tillflykt på Kreta. Den Kallergi fjällstuga kan nås på två timmar från Omalos eller från parkeringen vid ingången till Samariaravinen. Den moderna fjäll har 50 bäddar och är sällan ens i midsommar bokad. Den vänliga österrikiska ägare ger information om promenader, människor, kultur och historia i området. Från stugan leder en tuff väg till 2452 meter höga Pachnes. Svårigheten är, bland annat, längd, flytta om 12 timmar och måste stanna utanför. Det finns också ett antal kortare promenader på lägre toppar i området.
Ta reda på i förväg om du kan få en plats att sova i Kallergi fjällstugan (1650m över havet) och kan äta vad som helst. I Lakki by på vägen från Chania till Omalos du kan också bo.

Grekland utflykter