Bergsby Agiassos Lesbos

Agiassos är 26 kilometer från staden Mytilene på tall och olivklädda sluttningarna av berget Olympus, i södra delen av ön Lesbos. Regionen präglas av vackra gröna överväldigande: bananträd, äpple, kastanj, päron och körsbärsträd samt olika andra sorter av träd och buskar.

Agiassos själv är en helt traditionell by med smala gator och natursköna stigar.
Ägarna av många hem har lagt trä balkonger dekorerad med blomkrukor fyllda med begonia, nejlikor, pelargoner och andra prydnadsväxter.

För många år sedan, byn känd för sin keramik tradition fortsatte. Det finns också en hög nivå av träsnideri. De hantverkare göra vackra trä ikoner och möbler. Medan kvinnor spinning och vävning.

Agiassos är dock känd i hela Grekland av Jungfru Maria kyrka, Panagia ti Vrefokratousa i centrum av byn med sin samling av gamla ikoner. Pilgrimer promenad från Mytilene till Agiassos (ca 40 km), för att fira ikonen undergörande, som här från Jerusalem av den kejserliga prästen Agathon i Ephesian infördes år 803. Genom ett mirakel av oskulden, som hade läkt den turkiska operatören av en sjukdom, var det ogillades av beslut av sultanen att de var tvungna att betala skatt till den ottomanska regeringen. Pilgrimer kommer till Agiassos hela året, men framför allt på tröskeln till festen Panagia (15 augusti). Festivalen lockar också många leverantörer och det finns fest i staden nätter. Partiet och musikerna fortsätter tills gryningen.

I kafenión (kaffehus) runt kyrkan män dricker ouzo och de genietzen av mezze (små rätter av medelhavsköket). Byn ligger på hög höjd är ännu läcker svalt på sommaren och när du är vana vid att leva du inte missa stranden. Eftersom de flesta turistverksamhet på ön äger rum på stränder och kuststäder har platser som Agiassos bevara sina traditioner.
I den nedre delen av byn finns flera restauranger, som till största delen besöks av greker som har besökt kyrkan. Om du kommer med bil, lämna den i den nedre delen av byn stå och gå genom byn utan att få när man kör genom bergen stress.

Om du vill äta något, men inget annat val att göra från de många kafenión. Gå upp för backen förbi kyrkan och gå igenom den medeltida utseende polisstation och fortsätter tills du ser en bro som korsar huvudvägen. Det finns bord och stolar på vardera sidan av bron, till höger är en liten restaurang som heter Till Stavri. Du kan inte missa det, göra ett urval från pastourma omelett, hemlagad lamm keftedes, läckra ost fyllda louloudakia (isbergssallad blommor) och naturligtvis herlijke Grekisk sallad
(Choriatiki). Insidan av restaurangen är som en antik museum.

Det är inte bara några kafenión och en restaurang, men också en källa, vattnet kanaliseras genom ett bad och bytte från bergen i en snabbt rörlig ström till vägen till Agiassos från Mytilene är en liten bosättning som heter Karini, rinner ner till fälten och byar. Området är skumma och cool och änder simmar i källvatten. På andra sidan av restaurangen är en stor platanosboom, en av de största på ön Lesbos.

Om värmen på sommaren kan vara för mycket, gå och titta på Agiassos Karini, ta en bra bok, och du kommer att upptäcka att det är här trevligare än vistas i ditt rum utan luftkonditionering.

Grekland utflykter