Stalis stränder på Kreta

Stalis, Stalida som ofta kallas, är ett turistmål med många vackra stränder på norra kusten av Kreta. Byn ligger mellan Hersonissos och Malia, de två största helgdagar fästen på Kreta. Flygplatsen i Heraklion är ca 30 km bort. Många turister kommer från Tyskland och Storbritannien.

Stalis är ett par kilometer lång och bara några hundra meter bred by vid kusten. En stor del av kusten i närheten av byn består av sand. Bakom stranden är en ganska tyst kustvägen, med många hotell, barer och butiker. Längre bort från kusten ansluter en trafikerad väg Stalis i Hersonissos och Malia i väster till öster. På vägen stannar vid fem busshållplatser också ofta bussar mellan Heraklion flygplats, Hersonissos, Stalis och Malia.

I mitten av Stalis är ett litet torg. Det finns en liten kyrka, faktiskt inte mycket större än ett kapell. På och runt torget finns ett antal tavernor och naturligtvis en gyros pitabröd butik.

De flesta turister tillbringa dagen på stranden, andra umgås på hotellet, eller förundras över de olika butikerna. Det finns många barer, kaféer och pubar. Hotell kan hittas i alla prisklasser. Däremellan hittar du kaféer, snabbköp och andra butiker. Stalis är inte särskilt trevligt, har lite struktur och verkar vara lite kaotiskt. Det har vuxit snabbt under de senaste decennierna i en turistort vid Medelhavet.

Om du letar efter fred du har fel i Stalis. Om du gillar folksamlingar och njuta av nattlivet är du på rätt plats. Dock är nattlivet inte så extrem som i grann British Malia. Publiken i Stalis är ganska blandad. Det finns också många äldre människor. I Stalis kan du också hitta några stora lyxhotell.

När vi frågade varför platsen har två namn, kan jag inte svara på. Grekerna använda namnet fortfarande blandade, även om namnet Stalida används mindre och mindre.

Om du först i Stalis du kommer att bli överväldigade av många tecken på kaféer och butiker. Dessutom har nästan alla restauranger är anställd av dörrlås med endast ett uppdrag turister. Jag rekommenderar att du undviker dessa restauranger och barer, de är oftast dyra och dåliga. Förutom de grekiska tavernor, det finns många brittiska restauranger och barer i Stalis.

Överallt på den fina sandstranden kan du hyra solstolar och parasoller. Med flera strandbarer måste du betala något om du beställer en lunch. Som gillar stranden i centrum för upptagen för att flytta till stränderna i området.

Grekland utflykter