Zaros by på Kreta

Den Zaros by i södra Kreta är rik på sötvatten. De största källorna ovanför by flyter den bästa dricksvatten i stora mängder. Över 30 år som beslutades att föda sötvattensfisk i Zaros. Öring hittills okänd på Kreta, var känd endast fiska saltvatten. Idag fiskodling är en stor industri har blivit i byn med 2.000 invånare.

Turisterna kommer för fisken till Zaros, men också för det gröna landskapet, den vackra och berömda promenad i Rouvas ravinen. De flesta besökare stannar bara några timmar som en del av en turné med bilen. Men fler och fler hotell och pensionat i Zaros. En semester i en by bort från massturismen är också blomstrar på Kreta.

Med bil du kör på huvudvägen genom den vackra byn Zaros, strax efter mitten delar ett tecken till höger. Den största tecknet är bjudet Idi hotell, följ denna väg och efter cirka en kilometer kommer du att se flera stora tavernor. Efter några hundra meter kommer du till sjön. Du kommer att hitta en gratis parkering med lätthet. Till den vackra sjön Votomos driver en 500-meters gångväg. Vandringen är väl värt besväret. Kreta sjöar är något speciellt för kretensiska sötvatten är knapp och dyr. På längre bl.a. öring odlas i stora mängder. Fiske och bad i övrigt förbjudet. Den konstgjorda sjön uppstod på 80-talet.
På vägen ska du sluta på tavernan Votomos, ett par hundra meter från sjön i riktning mot byn. I stora vattenbehållare öring och lax odlas. Fisken får ständigt färskvatten från fjädrarna. Redan från krogen, kan du besöka en gammal kvarn. Krogen Votomos är en av de restauranger i Zaros, där färsk öring och lax finns på menyn.

I byn Zaros är en promenad genom huvudgatan i centrum väl värt besväret. Den berömda instrumentmakare Antonis Stefanakis har sin verksamhet. Han gör de typiska kretensiska instrument såsom laouto, Lyra och bouzouki. I huvudgatan i Zaros är också en gammal vävning, här produceras med traditionella lakan och filtar. De relativt billiga produkter är idealiska som en souvenir. Den bästa restaurangen i Zaros, Vengara, hittar du också på denna gata. I en liten fontän i mitten av byn kan vara sötvatten av Zaros gratis prövningar.

Många turister som kommer till Zaros vandrare. De flesta vandrare går av kända Rouvas ravinen. Vandringen genom ravinen tar ca 5-6 timmar. Den rika floran och faunan i Rouvas ravinen är intressant inte bara för experter. Ta gott om vatten med dig under din resa, fråga efter vädret och skulle hellre gå ensam. På sommaren kan det vara i ravinen, som kallas Agios Niko ravinen kallade mycket varmt. Vandringen är ansträngande, på det sätt du måste övervinna 700 meters höjd.

Vattnet i Zaros är känd på Kreta. Det är den mest populära dricksvatten på Kreta. Varumärket är bara Zaros. Man kan hitta vatten i nästan varje stormarknad på ön.

Grekland utflykter