Knossos Kreta

 


Om även historieintresserade på semester besöker ett 4 000 år gammalt ruinfält måste det vara något speciellt med det. Knossos har varit en magnet för besökare på Kreta i årtionden. Upp till en miljon människor besöker öns viktigaste historiska plats varje år.


Speciellt under högsäsongen spricker Knossospalatset på Kreta i sömmarna av så många turister. Individualister ska dock inte låta sig avskräckas av detta, för Knossos är värt det! Den idiosynkratiska restaureringen av upptäcktsresande Arthur Evans gör historien om minoisk kultur verkligen påtaglig.

I den här artikeln kan du läsa när det är bäst att besöka och vad du bör vara beredd på under ditt besök. Vi ger dig också de viktigaste tipsen och informationen inför din resa till Knossos.


Vad är det som gör Knossos på Kreta så speciellt?

Knossos är den näst mest besökta arkeologiska platsen i hela Grekland, efter Akropolis i Aten. Än idag diskuterar historiker många detaljer om palatskomplexet och många myter omger Knossos. Minotauren, hälften människa och hälften tjur, sägs en gång ha bott här i de labyrintliknande korridorerna.


Det är ett faktum, från 2600 f.Kr. De så kallade minoerna började etablera Europas första avancerade civilisation på Kreta på 300-talet f.Kr. De hade handelsförbindelser över hela Medelhavet och enligt historien hade de inga fiender att frukta. Förutom mindre bosättningar byggde de fyra stora palats på Kreta, inklusive Knossos, Phaistos, Malia och Zakros.


I Knossos sägs vissa byggnader ha haft så många som fem våningar. Anläggningens bebyggda yta är 21 000 m² och det fanns till och med ett avloppssystem. Mer än 800 rum har identifierats, av vilka många är förbundna med korridorer och trappor och en gång var dekorerade med vackra väggmålningar.


Minoisk kultur spänner över mer än 1 000 år av historia. Knossos förstördes flera gånger (inklusive jordbävningar) och återuppbyggdes tills den avancerade civilisationen nådde omkring 1400 f.Kr. BC dog förmodligen i en apokalyptisk katastrof. Den allmänna teorin om Santorinis vulkanutbrott, inklusive en gigantisk flodvåg, anses nu vara kontroversiell.


Bästa tiden att besöka Knossos

Den arkeologiska platsen Knossos är en av de mest populära utflykterna till Kreta någonsin. Om du vill uppleva Knossos utan folkmassorna rekommenderar vi att du besöker platsen före klockan 10 eller sent på eftermiddagen.

Många bussturer når Knossos mellan 10:00 och 16:00 och det är långa köer till anläggningen. Helst har du redan köpt en onlinebiljett till Knossos, som du kan boka direkt genom vår partner GetYourGuide*:


Hur tar jag mig till Knossos?

Oavsett om det är med buss, bil eller rundtur, på grund av dess popularitet finns det många sätt att nå Knossospalatset. Vill du slippa det enorma besöksflödet är det värt att resa med hyrbil. På sommaren öppnar Knossos klockan 08.00, så du kan ta dig till Knossos före folkmassorna.


Kommer du från Chania och Rethymno eller Agios Nikolaos, kan du nå Knossos med bil via motorvägen E65 (New Road eller Crete Highway), som leder längs norra kusten till Heraklion. Ta avfarten "Leoforos Knosou" och följ huvudvägen i cirka 5 minuter till Knossos.


Avstånd till Knossos


› Chania – Knossos: 145 km (2 timmar)


› Rethymno – Knossos: 80 km (1 timme)


› Heraklion – Knossos: 5 km (10 min)


› Agios Nikolaos – Knossos: 65 km (1 timme)


› Ierapetra – Knossos: 100 km (1,5 timmar)


› Sitia – Knossos: 130 km (2 timmar)


Kan du nå Knossos med en hyrbil?

Tack vare sitt centrala läge kan du nå Knossos med hyrbil även från avlägsna semestermål på Kreta på knappt två timmar. Knossos ligger bara 5 km söder om Heraklion, inte långt från öns motorväg. Många skyltar (arkeologisk plats eller utgrävningar av Knossos) visar dig vägen till platsen.


Kan du nå Knossos med en hyrbil?

Tack vare sitt centrala läge kan du nå Knossos med hyrbil även från avlägsna semestermål på Kreta på knappt två timmar. Knossos ligger bara 5 km söder om Heraklion, inte långt från öns motorväg. Många skyltar (arkeologisk plats eller utgrävningar av Knossos) visar dig vägen till platsen.


Går det en buss till Knossos?

På grund av sin närhet till huvudstaden Heraklion är Knossos lätt att nå med buss. Buss nummer 2 "Pros Knoso" stannar precis framför det historiska komplexet (hållplats 1216). Stadsbussen går från hamnen i Heraklion till Knossos på 30 minuter via olika hållplatser. Beroende på ombordstigningsställe är biljettpriset mindre än €2.

Alla som reser från Chania eller Rethymnon (KTEL Chania-Rethymno) bör köra till Heraklions centralstation, mittemot Pancretas bankbyggnad, och sedan byta till stadsbussarna "KTEL Astiko Irakleiou" vid busstationen framför GDM Megaron Hotel, till höger vid hamnen. Alternativt kan du ta de gula hop-on-hop-off-bussarna till Knossos. Biljetter finns tillgängliga online, till exempel på GetYourGuide*:

Den stora busstationen i Heraklion är relativt modern och bussarna går ganska punktligt med grekiska mått mätt. Informationstavlor underlättar orienteringen. Om du vill komma till Knossos från Hersonissos, Agios Nikolaos eller Sitia kan du ta de regionala bussarna från "KTEL Heraklion-Lasithi" till huvudstaden.


Guidade turer till Knossos

Många researrangörer tar med sig både historieintresserade semesterfirare och många nyfikna människor till det minoiska palatset. Inte konstigt, eftersom Kretas höjdpunkt annonseras överallt och den allestädes närvarande reklam lockar människor med galna foton och illustrationer, så att många semesterfirare förväntar sig ett "riktigt palats".


Bussturerna är välbokade och under säsongen når de första bussarna den historiska platsen runt 9:30. Vid lunchtid finns det flera dussin bussar på parkeringen. En busstur är värt besväret för alla som är rädda för den ibland kaotiska trafiken på öns motorväg, men ändå vill se Knossos.

Du har möjlighet att boka guidade dagsturer till Knossos via GetYourGuide*-portalen.


De flesta organiserade bussturer i Knossos inkluderar inte en guidad rundtur på platsen. Det finns några informationstavlor framför de enskilda byggnaderna och torg med information om anläggningen. Om du vill lära dig mer om Knossos och det minoiska folket är det bäst att boka en liten grupptur med en flerspråkig guide.


Knossos är inte bara en av Kretas främsta attraktioner, den arkeologiska platsen som omger palatset är också en av de mest kontroversiella historiska platserna i Hellas. För ingen annanstans i Grekland har arkeologin haft mer individuell inverkan på en gammal egendom än här. Till många historikers förtret.


Britten Arthur Evans påbörjade omfattande utgrävningar på platsen 1900. Idag anses han som upptäckaren av Knossos, även om amatörarkeologen Minos Kalokairinos kom över fynd redan 1878 och till och med Heinrich Schliemann, upptäckaren av Mykene på Peloponnesos, inspekterade platsen 1886.


Arthur Evans sägs nu ha ritat Knossos palats enligt hans idéer. Han populariserade verkligen termen minoerna - folket hos kung Minos, den legendariska antika härskaren på Kreta. Han fascinerades av den 4000 år gamla avancerade civilisationen och satte Knossos på allas läppar som ett minoiskt centrum.


Under årtiondena förvandlade Evans det en gång abstrakta ruinfältet till ett skulpturalt, palatsliknt komplex. Enstaka element flyttades till och med och några gamla murfragment från förminoisk tid togs bort. Genom att använda betong modellerade han Knossos till det ökända "arkeologins Disneyland".


Knossos insidertips: Översteprästens hus

Vad många besökare inte vet: hela den arkeologiska platsen Knossos är inte bara själva palatsområdet. Det finns ännu fler ruiner gömda i området. En höjdpunkt är översteprästens hus som ligger cirka 700 meter söder om huvudentrén till Knossos.


Det minoiska huset ligger nedanför huvudvägen. Även om den är inhägnad kan den ses från utsidan gratis och imponerar även med sina färgade pelare. Om du fortsätter att följa vägen kommer du efter 1 km till en venetiansk viadukt (Spilia Venetian Aqueduct), som tjänade till att försörja Heraklion med vatten på 1600-talet.


Ingång och öppettider för Knossos

Ett sekel efter den första restaureringen är Knossos fortfarande en riktig besöksmagnet. Den mest populära historiska platsen är till och med öppen året runt. På sommaren kan du besöka Knossos från 08:00 till 20:00.


Öppettider på sommaren

Knossos öppettider på sommaren: öppet dagligen från 1 april till 1 september: 08:00 - 20:00

Knossos öppettider under hösten:

från 01.09. till 15.09. från 8:00 till 19:30

från 16.09. till 30 september kl. 08.00-19.00

från 01.10. till 15.10. från 8:00 till 18:30

från 16 oktober till 31 oktober. från 8:00 till 18:00

Det är relativt lugnt i området fram till klockan 10, varefter många bussturister besöker platsen. Besöksflödet når sin topp vid 13-tiden. Den som söker lugn och ro kan åka till Knossos från kl. Från 18.00 har du stora delar av komplexet helt för dig själv. Sista inträde är cirka 30 minuter före stängningstid.


Inträdesavgifter till Knossos Palace

Palatset i Knossos är den dyraste arkeologiska platsen i Grekland efter Akropolis i Aten. Vuxenbiljetten kostar €15 (€8 reducerat). Det finns också möjlighet att köpa en kombinationsbiljett till Knossos för €20, vilket gör att du kan besöka Knossos och Heraklion-museet inom tre dagar.


Framför entrén finns en liten café-bistro "Den lilla trädgården", där det bjuds på all sorts rejäl mat och dryck. Priserna är ganska höga och stämningen är något hektisk på grund av de många väntande besökarna. Om du vill ha en lugn måltid, gå till Heraklion eller Archanes (tips: Kritamon Restaurant).

Grekland utflykter