Moni Kapsa kloster Kreta

Idag handlar det återigen om ett mycket vackert kloster inklusive ravinen som hör till det - nämligen Kapsa-klostret - Moni Kapsa (Μονή Καψά).

Beläget cirka 32 km öster om Ierapetra och 40 km söder om Sitia, presenterar Moni Kapsa sig för besökaren som ett snövitt kloster i en grå stenöken mellan himmel och hav.

Man kunde knappast följa Jesus, som tillbringade fyrtio dagar i öknen, mer kompromisslöst. Du kan knappast vara närmare Skaparen än i klippgrottorna i den avlägsna stenödemarken på sydöstra Kreta. Den vattenfattiga södra flanken av Thriptibergen, prickade med grottor, är just platsen där kristna eremiter försökte befria sig från jordiska synder och uppnå upplysning genom rening. Liksom i den thebanska öknen träffades eremiterna här till en början bara en gång i veckan för gemensam bön. Så kom flera kyrkor till på sydkusten, bland annat Moni Kapsa.

Lite historia

Klostret tillägnat Johannes Prodromos (”föregångaren” = baptisten) sägs ha grundats på 1400-talet. Dateringen är baserad på en text från den äldsta ikonen 'Höghuggning av Johannes' i klosterkyrkan, som inte längre var i bruk efter 1500. På 1600-talet övergavs klostret efter flera turkiska attacker, men gudstjänster hölls fortfarande sporadiskt i kyrkan.

Det var inte förrän 1861-1863 som klostret restaurerades och utökades av Jerontojiannis (Γεροντογιάννης), som nu vördas som ett lokalt helgon. Han föddes 1799 som bondson medan hans föräldrar besökte ett kloster i Kapsa.

1841 föll han i en djup sömn på 43 timmar som förvandlade honom: från och med då levde han som ett helgon, botade de sjuka och drog sig slutligen, för att turkarna hatade tillströmningen av människor som sökte hjälp, i en grotta ovanför klostret. Tio år före sin död blev han munk och fick namnet Joseph, men han dyrkades fortfarande under namnet Jerontojiannis ("Jerontas" är titeln för en abbot eller seniormunk, Jiannis är kortformen av hans förnamn Johannes) . Efter hans död var hans barnbarn Josef abbot i Kapsa under en tid tills klostret förlorade sin självständighet 1901 och blev underordnat Toplou-klostret två år senare. Sedan 1982 kan Jerontojiannis ben, som anses vara mirakulösa, beundras i en helgedom i glas i klosterkyrkan.

Varje 29 augusti firar klostret namnsdag för kyrkobeskyddaren John Prodromos. Många invånare från området och från Ierapetra åkte dit till fots dagen innan.

När du kommer närmare kan du se den vackra Pervolakia-ravinen, på vars branta vägg Jerontojiannis bodde i en grotta i 17 år. Klosterbyggnaderna sträcker sig som ett ljust vitt band över en smal stenig terrass; deras vågade läge mellan himmel och hav påminner om det berömda Chozoviotissa-klostret på ön Amorgos. Eftersom parkeringen framför klosterporten är liten måste man göra den sista branta men korta stigningen till fots.

Genom ingången skyddad av ett torn når besökaren den lägsta terrassen, som erbjuder en vacker utsikt över Libyska havet under ett tak av vinblad och vinrankor. Under terrassen växer mispel, granatäpplen, apelsiner och kål i en vacker härva; Det sägs att abbot Josef lät bygga en vattenledning till klostret och jorden förde in korgar fulla med den.

Några steg högre upp ligger den övre terrassen, dekorerad med ett vackert stenmönster, som ger tillgång till den tvåskeppiga kyrkan. Den eleganta renässansportalen är dekorerad med antika reliefer.

Den norra kyrkan är inskuren direkt i berget och har därför oregelbundna väggar; ikonostasen innehåller den tidigare nämnda John-ikonen. Ikonostasen på södra gången, huggen av cypressträ, skapades på 1800-talet. Bredvid relikskrinet sticker en tolvsidig ljusstake ut: symbolen för det himmelska Jerusalem.

Nu kan du använda smala klipptrappor ovanför klostret för att besöka eremitens grotta, där Jerontojiannis och andra eremiter före honom tillbringade sina heliga liv - nära avgrunden, som förvisso också hade en symbolisk betydelse.

Ett trevligt resmål i närområdet

Den vilda och imponerande Kapsas Gorge ligger 8-9 km öster om Makrigialos och 33 km öster om Ierapetra. Det är den djupaste ravinen i området, med rik vegetation, promenaden tar ca 2 timmar.

Klyftan kallas också för "Pervolakia-ravinen" eftersom den norra ingången ligger nära den avlägsna och pittoreska byn Pervolakia. Utloppet från ravinen ligger bredvid Kapsa-klostret, vid Libyska havet. På den vackra, lugna klapperstensstranden kan du simma och återhämta dig från vandringens ansträngningar.

Klyftans interiör är spektakulär, med höga, höga bergväggar till vänster och höger – det är som sagt den djupaste ravinen i området. Vegetationen är gles och landskapet torrt. Det finns också flera utsedda klätterpunkter längs leden.

Vägen som förbinder Makrigialos och Goudouras går precis bredvid ravinens utgång, nära klostret, så infrastrukturen för att ta sig dit och tillbaka finns också.

Hur man tar sig dit: Om du kommer från Sitia, följ INTE skylten "Moni Kapsa – 5 km" 4 km söder om byn Lithines eftersom här kommer du att tas längs en grusväg i ett fruktansvärt skick. Det är bättre att fortsätta till sydkusten och från Analipsi de 8 km upp till klostret.

Grekland utflykter