Okänd Kreta: bergsbyar i inlandet

Dessa små byar är Kretas verkliga själ.
Bergsbosättningar, seder, människor, traditioner: Om du lämnar bakom den livliga kusten, inlandet och de större - mestadels mycket turistiska - städerna på Kreta, kommer du att uppleva de mest autentiska aspekterna av det verkliga kretensiska temperamentet.

Trots 1066 km kust är Kreta inte bara kust, strand och hav. Det är mycket mer! Det "riktiga" Kreta börjar, som kretarna säger, i inlandet. Nämligen i bergen och bergsområdena där öns tradition och kultur smiddes.
Guidad av topparna i Vita bergen och Psiloritis kommer du in i inlandet.

Du kommer att stanna i olivlundarna i Skine, på Omalos-platån, i Vamos och på Askifos-platån innan du når den vilda Sfakia och den vackra Aradena-ravinen. Dessutom väntar naturligtvis det högsta berget på Kreta - den vackra Psiloritis - på ditt besök, liksom byarna Mylopotamos, den ökända bergsbyn Anogia och dalen Amari.

Och många andra vackra ädelstenar i det kretiska inlandet, av vilka jag kommer att beskriva.

Aradena, Sfakia

Vad du än hör i byarna i den ökända Sfakia, har det verkligen att göra med berättelser om strider och strider i regionen.

I Aradena-klyftan, bara några steg från byn, utkämpades många slag i forntida tider. Idag överges byn, resultatet av en blodig hämnd som började 1948, även om vissa tidigare invånare återkom från tid till annan för att ta hand om sina hem. En promenad mellan de övergivna husen är ett måste - och ett bungee-hopp från 138-metersbron ger sparken!

Theriso, Chania
Theriso har gått ner i historien på grund av den oprörliga kretanernas tidlösa kamp mot varje erövrare. Ett bra exempel är 1905, när militanta uppror under ledning av Eleftherios Venizelos etablerade sitt huvudkontor här och förklarade en väpnad kamp mot George II på unionens begäran. Idag är huvudkontoret ett museum, Theriso är nu en mycket tystare och lugnare by och erbjuder många tavernor och till och med ett ostmuseum.

 

Vamos, Apokoronas - En modell för agroturism:
Vamos är ett speciellt fall på alla sätt: en nyklassisk by med många oväntade villor, otaliga blomsterfyllda gårdar, med dussintals vandrarhem som rymmer två eller tre gånger lokalbefolkningen. Det sistnämnda beror naturligtvis på dess invånares föredömliga engagemang för ämnet "agroturism", som började för ungefär tio år sedan och som gjorde Vamos känd utanför Kretas gränser. Hållbarhet och miljömedvetenhet är inte längre konstiga ord på Kreta!

Vamos ligger cirka 30 km väster om Chania och byns främsta charm ligger i kombinationen av dess läge direkt vid havet och den vackra utsikten "tillbaka" på Levka Ori - de vita bergen, som fortfarande täcker snö i maj att vara.

Anogia - melodin av psilorit:
Xylourides och Skoulades har gjort Anogia berömd i alla hörn av Grekland. När allt kommer omkring är anogi och tradition identiska begrepp, vare sig det rör sig om musik, folkkonst, textilier, i köket eller helt enkelt i ren gästfrihet, som här hedras på Psiloritis som något heligt. På de traditionella kaféerna på huvudtorget kommer du att bli bortskämd med raki, höra berättelser från Anogia-författare och i allmänhet kommer du att märka att turismen, som äntligen har nått Anogia, lyckligtvis inte har förändrat byns karaktär.

Och om du fortfarande har lite tid i Anogia och är intresserad av vacker glasblåsningskonst med en direkt ansluten klassisk bilutställning, måste du absolut gå till Mario och Natassa!

Amari - harmoni mellan människa och natur:
Amari-ravinen är en stor dal som sträcker sig främst mellan Psiloritis och de mindre bergen i Kedros och Samitos: här hittar du en grön oas med mycket rinnande vatten, många traditionella byar, som liksom alla dess "grannar" har hårt motstått olika inkräktare. Under tiden har turismen också blivit här, bosättningar som Kalogeros, Nevs Amari, Vistagi, Thronos och Fourfouras erbjuder en utsikt över Kreta som man skulle vilja se längre och oftare.

Maroulas, Rethymnon - Ett medeltida arv:
Höga torn, hus byggda som fästningar, stängda gårdar, vackert murade ingångar och bågar. Om det inte bara var 10 km från Rethymnon, skulle du inte tro att det är på Kreta - inte ens i Grekland. Maroulas är en vacker by av medeltida ursprung som överlevde tack vare ett lyckligt sammanfall: 1980 förklarades hela bosättningen till ett historiskt monument med stort arkeologiskt värde. Du har en vacker utsikt över det 44 meter höga venetianska tornet, de kullerstensgatorna under valv gör hela byn mycket mysig, nedstigningen till den rikt dekorerade osmanska fontänen är en annan höjdpunkt och utflykten krönas av utsikten över hela byn från profeten Elias kulle.

 
Avdou, Hersonissos - Gör ett litet stopp!
Även om området i och runt Hersonissos är mer känt för anglo-saxiska klumpa alkoholistiska turister, har inlandet fortfarande några skatter i lager. Detta inkluderar byn Avdou. Det visas i den gröna slätten i Lagada och är en mellanlandning på väg från Lassithi-platån till Heraklion. Det kallas också "Kapetanochori" och gränsar till ravorna i Rosa, Ampelos och Ag-grottan. Fotini och Apsalemi-sjön.

Kapetaniana, Asterousia - Kofinas örnbo:
Kapetaniana (Καπετανιανά) är en liten bergsby med cirka 80 invånare på Kreta i Asterousia-bergen och tillhör distriktet Kofinas i Gortyna kommun. Byn ligger på de branta bergssluttningarna i Kofina på 800 m höjd. Från toppen av berget har du en vacker utsikt över det libyska havet och viken och Messara-slätten.

Kapetaniana består av de två byarna Kato Kapetaniana och Pano-Kapetaniana. Ingen trafik är tillåten i byn.


Neapoli, Mirabello:
Denna by, för vilken Neapoli är den vackraste staden på Kreta! - var huvudstad i Lassithis prefektur fram till 1904 - då tog Agios Nikolaos över och blev huvudstad i Lasithis administrativa distrikt. Neapoli var då bara den administrativa säten för provinsen Mirambelo.

Ändå är och förblir Neapoli den "informella" huvudstaden i Pano Mirabello, inte minst på grund av dess vackra arkitektur, huvudtorget "Megali Panagia", de populära ostprodukterna, "Amazonas-parken" och närheten till Lassithi-platån och de charmiga Limnes, Houmeriako, Latsida och Vrachasi, som också kännetecknas av deras utmärkta lokala rätter. Trots säte för landstingsrätten och fängelsekomplexet, som är känt långt utanför de regionala gränserna och mycket imponerande (så långt endast från utsidan!), Är Neapoli en vänlig och lugn plats för en mellanlandning på väg till Lassithi-platån.
Kritsa på den nästan okända Katharó-platån:
På den östra kanten av Dikti-bergen, cirka nio kilometer från Agios Nikólaos, erbjuder Kritsa ett bra exempel på landsbygdslivet på Kreta. Det är relativt stort för en kretisk by och sträcker sig mot sluttningen med vacker utsikt öster om Mirabelloubukten mot bakgrund av mäktiga klippor.

Den bergiga terrängen bakom byn ger perfekta förhållanden för långa promenader på de kullerstensade kalderimi (spår) och gamla spår, varav vissa går tillbaka till den minoiska kulturen. Du kommer att upptäcka nästan glömda minoiska hus och doriska bosättningar.

Det finns viktiga kyrkor i Kritsá, av vilka Panagía Kera är mest värt att se vid foten av byn. Här visar de återställda freskerna imponerande storheten av bysantinsk konst på Kreta.

Pezoulas, Perivolakia:
I Sitia-området hittar du alla glömda bosättningar som lockar, charm och kanske till och med lugn eller till och med läker din själ! Karydi, Sitanos, Chamaitoulo och - i det här fallet Pezoulas, ett av fjärdedelarna av den pittoreska Perivolakia - tycks bara komma från minnen från gamla vykort. Det är ett torrt område med få eller inga invånare, väl kamouflerade framför fiender, färgen på torrt land. Perivolakia är också känt för den 4,5 km långa ravinen med samma namn, som slutar vid Kapsa-klostret, "Moni Kapsa" (Μονή Κάψα). Väl värt ett besök på vägen till havet - det libyska havet, nämligen är "hemlig huvudstad" öster om Ierápetra.

Grekland utflykter