Turistattraktioner Zakynthos

Zakynthos (Zante), ligger i Joniska havet, bara 16 kilometer från Peloponnes västkust. Medan nordvästkusten på ön har branta klippor som sänker sig till steniga stränder med vita stenstränder och kristallklara turkosvägar, är syden fladigare med gyllene sandstränder.

Inlandet, mitt på ön, är en bördig släta planterad med olivträd och skogar. Kombinationen av vacker natur och bra stränder har gjort Zakynthos till ett mycket populärt turistmål.

Historiskt Zakynthos tillhörde Venedig från 1484 till 1797 och det venetianska inflytandet känns fortfarande i arkitektur, kök och dialekt. Tyvärr var endast några av hans gamla byggnader kvar i 1515 och 1953 på grund av de två förödande jordbävningarna. Flygplatsen i Zakynthos ligger sex kilometer söder om staden Zákynthos.

Zakynthos stad: På öns östkust sträcker sig i en bred båge längs de svagt sluttande stranden av en vik, är Zakynthos stad, huvudstaden på ön. Många av dess neoklassiska byggnader revs av jordbävningen år 1953, men de kullerstensgatorna och torget, fyllda med bagerier, kaféer, butiker och juvelerare, är fortfarande ett nöje att utforska till fots. Stadens huvudkyrka, Agios Dionysios, som husar resterna av borgens skyddshelgon, dateras från 1708 och rekonstruerades 1954. För spektakulär utsikt över staden och hamnen, gå till byn Bohali (2,5 km) till det förstörda venetianska slottet, som ligger i en park med tallar. Denna attraktion förstördes till stor del av jordbävningen, men du kan fortfarande se huvudporten.

Byzantinska museet: På det centrala torget i Zakynthos stad, visar det här museet religiösa ikoner, fresker och skulpturer av kyrkorna och klostren på ön, från 1200-talet. Det finns också en skala modell av staden runt 1950 som ger dig en uppfattning om hur det såg ut före den förödande jordbävningen år 1953.

Roma Mansion: Denna stolta herrgård, byggd år 1660, är ​​en av de få gamla byggnaderna som överlevde jordbävningen 1953. Det ägs av romerfamiljen, som bestämde sig för att renovera det och öppna det för allmänheten år 2007. Inuti kan du se antika möbler, målningar och böcker som ger dig en uppfattning om hur lokala aristokrater en gång bodde.

Shipwreck Beach (Navagio Beach): Förmodligen den mest fotograferade stranden i Grekland och finns också i många annonser av det grekiska nationella resebolaget. Stranden ligger på Zakynthos västkust. Stranden består av fina vita stenar och stöds av stenar. Stranden bär sitt namn till vraket av ett rostigt skepp som bär cigaretter som smitta. Stranden är endast tillgänglig från havet, du kan ta en taxibåt från hamnen Agios Nikolaos (på nordöstra kusten, 32 kilometer från Zakynthos stad) eller besöka den som en del av en utflykt som erbjuds av många researrangörer. Stranden är väldigt upptagen under högsäsong, men det är tystare efter 3 pm när dag-tripprarna lämnar.

Keri-grottor: På sydvästra kusten, 14 kilometer från staden Zakynthos, nära byn Kerí, öppnas en rad dramatiska grottor direkt från ett kristallklart turkos hav. Det är möjligt att besöka grottorna som en del av en organiserad utflykt, eller hyra en båt och utforska självständigt. Du kan simma i grottorna och snorkla eller dyka och se de fantastiska ljuseffekterna.

Blå grottor: På norra sidan av ön, på Cape Skinari hittar du de mest spektakulära grottorna, de så kallade blågrottorna. Inuti reflekterar det klara blå havet himmelsfärgen, vilket återspeglas i grottans väggar och skapar en magisk azurblå och safirljus. Du kan besöka de blå grottorna i en liten glasbotten som avgår från Agios Nikolaos.

Laganás Bay: På sydostkusten, åtta kilometer söder om staden Zákynthos, ligger Laganás breda bukt med flera lyckliga sandstränder. Det är en modern stad med många barer och nattliv. Det är mycket populärt bland brittiska ungdomar. Budgetboende lockar unga besökare som söker hav, sol och roligt. Men lokalbefolkningen uppmanas nu att utveckla ekoturism här, eftersom Laganásbukten är skogssköldpaddans häckningsområde (Caretta caretta). År 1999 grundades den nationella marinparken Zakynthos för att skydda djuren i Laganásbukten och begränsa tillgången till vissa delar av stranden under uppfödningssäsongen. För mer information besök parkens utställningscenter, i Dafni, på östra sidan av bukten.

Grekland utflykter