Turistattraktioner Heraklion

Heraklion (Iraklion), på norra kusten av Kreta, är huvudstad på ön, den viktigaste hamnen och det viktigaste industriområdet. Med en befolkning på cirka 174 000 och stora moderna förorter är det också den fjärde största staden i Grekland. I antiken var det Knossos hamn, och minoerna skulle ha handlat guld, keramik och saffran härifrån. Europas äldsta kända civilisation (de levde på Kreta mellan 2700 f.Kr. och 1450 f.Kr.), minoerna var anmärkningsvärt sofistikerade, hon älskade konst, natur och idrott, och det verkade som de var ett fredligt folk att kvinnliga gudinnor tillbad. Idag kommer de flesta besökarna till Heraklion här speciellt för att besöka minosiska palatset Knossos.

Gamla Stan: Heraklion växte runt havet och fortfarande leder den gamla staden i hamnen, med den mest anmärkningsvärda monument Koules, en imponerande 16th century fästning byggdes av venetianarna. Du kan klättra på vallarna för en vacker utsikt. Härifrån kan du se arsenaler, expansiva valv med välvda rum där venetianarna har reparerade sina fartyg och den livliga strandpromenaden, kantas av fiskrestauranger. Gamla stan är skyddad av en krets av massiva defensiva väggar, som delvis rivs. Inom gågator kantas aristokratiska byggnader, kyrkor och butiker, som vetter mot en grönskande torg med fontäner och livliga kaféer.

The Palace of Knossos: Den största och bäst bevarade minoiska plats på Kreta, fem kilometer sydost om Heraklion, lätt nås med lokalbuss. En stor monumental palats, med fyra vingar byggd runt en rymlig innergård, är det troligt att Knossos var den mytomspunna labyrint av kung Minos. Anmärkningsvärt raffinerad, det omfattade ceremoniella rum, vardagsrum, förvaringsrum, omfattande dekoration och ett komplext dräneringssystem. Även utgrävningar visar att det hade varit ett palats för Kristus i 2000, vad du ser idag är i huvudsak från 1450 BC, med en något fantasifulla rekonstruktion i början av 20-talet och många kopior av fresker (originalen finns i arkeologi Museum of Heraklion).

 Arkeologiska museet i Heraklion: vackra 3,500-åriga fresker av Knossos, kan ses i detta museum. Medan huvudbyggnaden av museet är stängt för renovering sedan 2006, se denna utmärkta tillfällig utställning av cirka 450 fornfynd på ön fortfarande se kronologiskt ordnade med förklarande texter i både grekiska och engelska. Detta världsklassmuseum är den största turistattraktionen i Heraklion och ligger i den östra delen av den gamla staden.

 Kretas historiska museum: med en följd av utländska ockupanter är Kretas historia komplicerat men fascinerande. Detta museum rymmer 1700 års historia på ön, från tidiga kristna tider till moderna tider. Du ser religiösa ikoner, stenskulpturer, keramik, textilier och dräkter från den bysantinska, venetianska och turkiska perioder, samt en dyster utrymme ägnas åt den kretensiska motståndsrörelsen och de som dog under andra världskriget. Du hittar museet i en restaurerad herrgård, en 10 minuters promenad väster om den gamla hamnen.

Cretaquarium Thalassocosm: I detta enorma moderna akvarium kan du uppleva Medelhavet under vatten. En fascinerande dag ut för barn och vuxna, har 32 stora glasbehållare med allt från hajar till små sjöhästar, maneter, havssköldpaddor, hummer och bläckfisk, allt i vackert upplysta turkosa havet mot en bakgrund av stenar, sand och tång. Du hittar akvariet på en tidigare amerikansk militärbas i Gournes, 13 kilometer öster om Heraklion.

El Greco Museum, Fodele: I 1600-talet var Heraklion hem för en viktig skola av religiösa ikonmålare. En av hans medlemmar, Domenikos Theotokopoulos (1541-1614), blev senare en världsklass konstnär, bättre känd som El Greco. Han föddes i den enkla byn Fodele, mitt i apelsinlundar 28 kilometer väster om Heraklion. Idag är stenhuset där han föddes ett museum. Theotokopoulos flyttade till Spanien år 1577 och bodde och arbetade där fram till sin död. Hans målningar är kända för sina intensiva färger och drama, du kan se flera reproduktioner av hans verk här.

Grekland utflykter