Vinsturism på Kreta

Det kanske låter konstigt när man reser från ena änden av jorden till en annan för att smaka på ett gott vin. Men vinsturismen har de senaste åren blivit en dynamisk del av världsturism industrin. Det är inte bara en tur till en vingård, det är nu en omfattande reserupplevelse.

Grekland är kanske inte så känt bland vinturister, men det finns redan märkliga vingårdar i Grekland, särskilt i norra och centrala Grekland, Kreta, Egeiska öarna, Peloponnes och Attica.

Fram till 20 år sedan var de flesta fokuserade på vinproduktion. Men år efter år, särskilt efter erkännandet av kvaliteten på grekiska viner utomlands: USA, Kanada och Australien, investerar vingårdar i Grekland alltmer i teknologisk innovation för att vinna över vinentusiaster.

Trots att ingen nationell strategi ännu har utvecklats i Grekland för att locka till sig fler vinturister investerar fler och fler vinodlare i syfte att få mer prestige i denna turistvärld och därigenom kunna ta emot fler turister.

Vinsturismen på Kreta blir alltmer populär. I bergsbyarna på Kreta ser du fler och fler hyrbilar av turister framför de små, gamla Kafenionsna. Det finns hemgjorda landvin (som ibland smakar som sherry) och alltmer Retsina. Om du inte gillar vinprovning kan du njuta av lite god grekisk metz, motsvarande tapas.

Ett bra tips är Kafenio "till den gamla kvarnen" i Plemeniana nära Kandanos. Där vid floden under de vintergröna träden kan du njuta av det mörka, röda vinet. Bara bra.

Naturligtvis kan du också besöka vinfamiljen Doufoulakis, de vakar varje vecka efter varje besökare. Du hittar vingården i byn Dafnes.

Byn Dafnes ligger på vägen från Heraklion till Mires. Vinodlingen är 200 meter söder om torget.

Grekland utflykter