Vouves oliver på Kreta

Vouves är en bergsby med de små byarna Darmarohohi och Vassilogiani tillhör Platanias kommun, i den vackra gröna västra Kreta. Det är ett pittoreskt område med vingårdar och olivlundar så långt ögat kan se. Denna region är 140 meter över havet. På grund av den höga positionen har du panoramautsikt över hela bukten och de omgivande byarna från alla synvinklar.

Det är en välskött kuperad region med villor. Det äldsta naturliga monumentet på Kreta, det äldsta olivträdet, står på byn Platia, här är ett litet museum och en kafé. Regionen erbjuder bra promenadmöjligheter!

Det äldsta olivträdet på Kreta ligger i Ano Vouves, (som nämnts ovan), en liten by i Kolymvari-regionen. Olivträdet uppskattas till 3000-5000 år och kan därför vara det äldsta olivträdet i världen. Omkretsen är mer än 13 meter, diametern är 3,60 meter. Trädet bär även frukt.

Olivträdet är det äldsta, mest odlade trädet. Dess frukter används för att göra olja och träet används för att göra möbler och hushållsartiklar. Västet på Kreta, där detta äldsta olivträd ligger i världen, är också "olivträdregionen" på ön.

På Kreta finns olivsorterna "Tsounaten" och sorten "Koroneiki". Kvaliteten bestäms av produktionsprocessen och genom odlingssättet. Allt fler jordbrukare i västra Kreta är engagerade i ekologiskt jordbruk. Kvaliteten är utmärkt. Olivolja från Kolimbari-regionen har vunnit flera priser över hela världen.

Besök byn och prova den här fantastiska olivoljan. Dessutom är vinhallen i Vouves den 10 och 11 augusti 2018 också värt ett besök (inträdesavgift € 5, -).

Grekland utflykter