Vackraste byarna på Kreta

Zaros
Om du utforskar det inre av Kreta kommer du att hamna i de vackra Kretas byar, av vilka några är fotograferade och andra mindre kända. Några av dem ligger vid havet och andra, vid foten av Psilorit. Alla byar som du bestämmer dig för att besöka under din semester på Kreta, kan du vara säker på att de kommer att förtrolla dig med sin skönhet och deras gästvänliga gästfrihet.




Archanes, Heraklion. Archanes rykte har spridit sig över hela Europa! När du kommer in i byn ser du den imponerande neoklassiska byggnaden av Centrum för miljöutbildning och lite längre, den fullständiga vita kyrkan St. Mary. Byn har atmosfäriska kvarter med välbevarade hus målade i glada färger. När utforskningen fortskrider lärs besökaren mer och mer om Archanes. Folklore-museet, det arkeologiska museet, museet för kretens historia och tradition är höjdpunkterna som du inte bör missa! I Ano Archanes lär du dig allt om olivolja. Hela byn har en annan aura än de andra byarna på Kreta på grund av de enorma vingårdarna, de kalla källorna och den pittoreska torget.

Houdetsi, Heraklion. Den här byn i Heraklions berg, är på sommaren översvämd med ungdomarnas röster. Lokalbefolkningen förlorar inte chansen att organisera fester och festivaler på torget i byn. Houdetsi-festivalen är en av de mest populära Kreta festivalerna. Den irländska konstnären Ross Daly valde denna plats för 35 år sedan för att skapa sitt eget musikaliska paradis och att skapa den musikaliska verkstaden "Labyrinth". När du går genom gatorna i Houdetsi kommer du att känna energin i byn skapad av de intakta herrgårdarna och den svala brisen från klostret i Spiliotissas kloster.

Zaros, Heraklion. Höjdpunkten i byn Zaros är vattenverket som har stått där i mer än 400 år. Enligt invånarna är Zaros en välsignad by vid foten av Psilorit. Fertila fält och fruktträdgårdar och med en konstgjord damm, full av öring, skapar Zaros en unik miljö. Ovanför sjön reflekteras de imponerande stenarna av Psilorit, som anses vara en av Kretas naturliga monument. Börja från sjön på den väg som leder till slottet Agios Nikolaos, där vattenfallet och det gröna landskapet kommer att imponera på dig. Slottet slutar i Rouvas fantastiska skog. Under ek är träbord och vatten, en idealisk plats att njuta av ett mellanmål och vila för din returresa.

Ano Asites & Kato Asites, Heraklion. Vinodlingar, olivlundar och igen vingårdar. Detta är den väg du ska följa tills du når Ano & Kato Asites på östra foten av Psiloritis. Två av de mest traditionella byarna på Kreta ligger där, i en höjd av 450 meter över havet. Om du är där besök ett besök på klostret, det är en av de äldsta på Kreta. På gården finns två naturliga underverk: ett planträd och en cypressträd. Tveka inte att sitta i ett traditionellt café med lokalbefolkningen och lära dig om byns grottor, kyrkor och tullar.

Vamos, Chania. Vamos är en av de mest "virgin" byarna på Kreta, som bevarar sin historia och håller traditionerna vid liv. Olivodlingar och fruktträdgårdar skapar ett toskanskt landskap. De omgivande husen är gjorda av sten, lera och trä. När du går genom det gamla kvarteret med sina stengator, hemliga hörn och vackert restaurerade hus, kommer invånarna att erbjuda dig raki och lite "apaki". I Vamos lär du dig att göra de läckra kretensiska ost och andra specialiteter av kretensisk mat. I Vamos ser du också månen som kommer över Vita bergen, medan du lyssnar på serenader för ouppfyllda kärlek.

Chora Sfakion, Chania. Det tar ungefär 90 minuter. att komma från Chania till Sfakia. Landskapet är fascinerande, nästan skrämmande. Chora Sfakion är huvudstaden i kommunen Sfakia: ett otillgängligt och robust område, omgivet av de vita bergens branta sluttningar och de många canyonerna som bildas där. Byn är byggd i slutet av Imbros-slottet och har två hamnar, där båtarna är förtöjda att lämna till Agia Roumeli, Loutro och ön Gavdos. Det är en plats full av stolthet, kärlek till Kreta och vördnad för sin vilda skönhet.

Loutro Sfakion, Chania. Du behöver 15 minuter. att gå till Loutro byn från Sfakia, en båttur som du aldrig kommer att glömma. I denna bosättning mellan klipporna kommer du att känna att sommarparadiset i södra Kreta har upptäckts. Avskilt, lugnt, med barer, krogar och affärer.
Det finns alltid en risk för att bli förtrollad av fullmånen som målar hela klyftan i silverfärger. Det är det ögonblick då återvändandet till civilisationen verkar vara ett mycket obehagligt alternativ.

Anogia, Rethymnon. Anogia ligger på toppen av berget och är den sista byn du stöter på när du klättrar på Psiloritis-bergen. I Anogia har hemmafruarna sina balkonger fyllda med blommor. På torget i byn finns kaféer där lokalbefolkningen säkert kommer att välkomna dig. Om du besöker Anogia förstår du varför det skiljer sig från de andra byarna på Kreta.

Margarites, Rethymnon. Om du besöker byn Margarites hör du lokalbefolkningen kalla det "byn krukor" eftersom den kännetecknas av en lång tradition i keramik. Vandra genom gatorna kan du se de stora lerkrukorna framför huset och några turister som går in i keramikbutikerna. Livet i Margarites är enkelt och roligt. Byn ligger på en höjd av 300 meter, i norra foten av Psiloritis, 27 km från Rethymnon. Forntida kloster, torn, stigar, kapeller gömda i grottor och kanjoner och en bördig dal som sträcker sig till byn. Margarites är en av de mest pittoreska byarna på ön Kreta.

 Armenien, Chania. Byen Armeni i Apokoronas, Chania, är populär på grund av källorna och den täta vegetationen. Vid ingången till byn ser du en särskilt intressant vattenbruk, förklarat ett historiskt monument. Det rikliga vattnet vattnar hela området, som planteras med fruktträd, grönsaker och blommor, ett himmelskt landskap. Under sommarmånaderna är vistelsen här trevlig på grund av det fina klimatet. Det finns restauranger och kaféer där du kan njuta av en utsökt grekisk måltid, dricka eller kaffe, även på de hetaste sommardagen, från morgon till sent på kvällen.

Makrygialos, Lasithi. Byn Makrygialos ligger 25 km från Ierapetra. Fram till 1970-talet var den lilla fattiga byn vid kusten belägen i ett försumlat område på södra Kreta. Men sedan 1980 har denna jungfru by på Libyens havet blivit ett favoritmål för älskare av otrolig skönhet. Det lugna vattnet i bosättningens sandstrand är väldigt varmt, ända till slutet av oktober.


Grekland utflykter