Okänt Kreta, toppstensgrotta Topolia

Halvvägs mellan Paleochora och Kissamos ligger tunnelbanan av Topolia. Det finns bara en lane, varför trafikljus ger den nödvändiga säkerheten. Trafikljussystemet är ofta felaktigt, vilket naturligtvis orsakar nödvändiga trafikstockningar. En upptagen rutt, för via denna tunnel når du också den vackraste stranden på Kreta, Elafonisi. Bakom tunneln hittar du Topolias anmärkningsvärda droppstengrotta.

I grotta Agia Sofia i Topolia

Denna stora grotta mitt i ett berg högt över vägen med sin stenkyrka är verkligen värt ett besök. En väl passbar naturstentrappa (ca 200 steg) borde leda dig till droppstensgrottan Agia Sofia. En gång i toppen upplever du en kraftfull, ursprungligen öppen grotta.

Du går genom en klyfta som bildas av en gigantisk fikonträdpassage i grottan och efter att ögat har anpassat sig till ljusförhållandena, kan du se grottans faktiska storlek med en takhöjd på 20 meter och en diameter på 70 meter .

En pil indikerar riktningen för en kort tur, förbi kyrkan Agia Sofia på bergväggen och 5 meter långa stalaktiter. Framsidan av grottan är öppen, utsikten härifrån på slottet Topolia är fantastisk.

Fortfarande droppar ...

Sommar och vinter, från taket neråt fungerar det kalkvatten för tusentals år sedan på stalagmiterna och stalaktiterna och denna bisarra skönhet fortsätter att bildas. Det är bäst att göra en rundtur mot klockan. Använd bra skor och ta en fackla med dig så att du också kan se baksidan av den rymliga höga grottan.

Fördjupa dig i en magisk värld! Sätt din hand på en av de svala, släta stenarna och vänta tills nästa droppe faller från taket. På så sätt blir du en del av detta underbara konstverk under en bråkdel av tiden. Fynden från den neolitiska perioden har givit bevis för användningen av grottan i antiken och det är naturligtvis också förknippat med många legender. Det mest kända är det för Saint George, vars häst här enligt uppgift lämnat ett hovslag. Varje år på jultiden firas Kristus födelse i Agia Sofia grotta. Ingången till grottan är gratis. Klättringen till kyrkan och stalaktitgrottan tar cirka 10 minuter. Om du finner det för svårt, kan du vänta på din medresenär i en turistrestaurang i början av trappan.

Härifrån har du en vacker utsikt över Topolia-slottet och de stora bergen runt. Rekommenderas är resan under vår och höst. På sommaren kan det bli mycket upptagen.

Grekland utflykter