Aigio paradis på Peloponnes norra kust

Aigio är byggt som en amfiteater på en kulle av 60 meter med utsikt över viken i Korint och är den näst största staden i Akaja och säte för kommunen Aigialeia. Ligger på Peloponnes norra kust, var Aigio en gång i centrum för den rika exporten av russin från Grekland. Aigio erbjuder dig historia, sevärdheter och utsökt mat.

Historia Aigio.
Aigio ligger i den vackraste delen av Corinthiska viken. Aigio har en rik historia, nämndes först av Homer, som uppgav att detta var den punkt där den Achaeanska flottan samlade för sin resa till Troy. Den närliggande gamla staden Helike förstördes 373 f.Kr. av en massiv jordbävning och tsunami. Numera kan du hitta utgrävningar som har lämnat viktig information om hur människor brukade bo i denna region. Efter det fjärde korståget området erövrades av frankerna som fann Furstendömet Achaia, en av de tre viktigaste vasaller det latinska väldet. Peloponneserna innehåller fortfarande många slott som är tysta kvarlevor och vittnen i denna period. Den tyska arkeologen Heinrich Schliemann reste genom Aigio till Troy, där han upptäckte skatten av kung Priam. År 1821 var ett av de första mötena i FILIKI Eteria (grekiska hemlig organisation vars syfte var att störta ottomanska styret) plats i ett hus i Aigio. Många tror att Aigio tillsammans med Kalamata var den första grekiska staden som befriades från den ottomanska regimen.

På 1800-talet var Aigio känt för russin, Vostizza bär.
Det medeltida namnet Aigio, Vostitsa, kan komma från det slaviska ordet Vosta-Vostan, vilket betyder "trädgårdens stad". På kusten hittar du många gamla lager, som nu används som ett litet lyxkafé eller restaurang, det perfekta stället att tillbringa kvällen.

Aigio är ett litet paradis, där livet långt ifrån den globaliserade industrins värld fortfarande är bekväm och original. Det är en liten plats där människor har varit mänskliga, även under krisen.

Staden Aigio är uppdelad i den lägre staden, medellägen och övre staden med det historiska centrumet. En särskild egenskap i staden Aigio är den gröna centrala torget med det neo-gotiska tornet (1900). Aigio du kommer att se många intressanta byggnader bevarade, såsom den neoklassiska Panagiotopoulos Mansion (1857-1860) med sina vackra fresker, ett bra exempel på neoklassisk arkitektur i sydvästra Grekland, det arkeologiska museet (1890) av arkitekten Ziller, Stadshuset det historiska och folklore museet, herrgården George S. Messinezis. Imponerande är också de gamla lagrarna med russin som nu omvandlats till lyxiga kaféer och den gamla pappersfabriken som anses vara ett industrimonument.
På stranden i Aigio på en höjd av 30 meter från den heliga pilgrimsfärd "Zoodochos Pigi" känd som "Panagia Tripiti." Panagia Tripiti är byggt i en grotta och imponerar med sin plats, arkitektur och omfattande trädgårdar. Den renässansstilta marmortrappen förbinder kustvägen med kyrkan. Det är beskyddare av Aigio.

Stränder.
Aigialeia-kusten erbjuder ett antal vackra stränder med klart vatten för varje smak. Efter en uppfriskande dopp är det bra att bo på en av restaurangerna eller kaféerna, de serverar läckra rätter och erbjuder gott om underhållning. Från västerut mot Aigio, hittar du de stenstränder i Lampiri, lugna stränder Buka, Akonia och Pefka i regionen Kamares, den lilla pittoreska stranden Loggos med populära barer, kosmopolitiska Selianitika strand med utomhusbio och stranden från Akoli eller Avythos med det djupa kristallklara vattnet.

Aigio-regionen inkluderar även den blå flaggade Aliki-stranden, bredvid lagunen med samma namn, perfekt för älskare av surfing och kitesurfing. Då kommer du fram till den livliga Digeliotika-stranden och Temenis strand. Kullstranden i Valimitika ligger bara 6 km från staden Aigio. Österut når du till byarna Nikoleika och Rizomylos.

Vackra stränder med främst grekisk turism. Invånare från Aten och Patras lämnar sin stad på sommaren och bosätter sig på stränderna längs Korinthiska viken.
I Spiti Ostria, vid Aliki i Aigio, kan du uppleva hur det är att vara turist bland grekerna. Huset ligger bara 75 meter från Aliki's vackra kiselstrand vid Corinths golf.

Grekland utflykter