Heraklion, den största staden på Kreta

Heraklion, även skrivet som Iraklio, Heraklion eller Heraklion är den största staden med 170.000 invånare på ön Kreta. Heraklion är även den femte största staden i Grekland. Det är också huvudstad i Kreta.

Många turister hittar staden är inte riktigt attraktivt, men andra som Heraklion. I centrum är den gamla staden med gågata. Resten av staden består av nyare betongbyggnader.

Flygplatsen, ca 2 km utanför staden, är den största på Kreta och är lätt att nå med buss nummer 1. En enkel biljett kostar 1,30 euro (2016), kommer föraren att betala lite mer för biljetten. Bussarna kör varje 10 minuter under dagen. De flesta av de turister som kommer för semester till Kreta, anländer till Heraklion flygplats. Om du vill ta en taxi från flygplatsen, ägna stor uppmärksamhet åt priset som visas på den stora ombord, annars riskerar du att bli lurad. Generellt är det oftast billigare att ta en buss till centrum och sedan fortsätta med taxi.
Det finns två busstationer i Heraklion. Det är inte alltid lätt att hitta den rätta. Som en tumregel, bussar till platser som ligger på den södra stranden avgår från busstationen vid stadsporten. Alla andra bussar, bland annat till Chania, Rethymnon och Agios Nikolaos avgår från busstationen till hamnen. Från busstationen kan du åker till palatset i Knossos. Tyvärr bussen från flygplatsen till busstationen, men busshållplatsen ca 200 meter ligger intill McDonalds för bensinstationen.

De största attraktionerna är: hamnen i Heraklion var en gång en av de viktigaste hamnarna under den venetianska perioden. Den stora monument Koules dominerar hamnen. Från hamnen kommer man genom huvudgatan (gata 25 augusti) i den förhöjda gamla stan (gågatan).
Vägen slutar den 25 augusti Square Elefteriou Venezilou. I detta torg finns det en venetiansk fontän Morozini. Denna fontän är sant för lokalbefolkningen som centrum av staden. Det är nästan 400 år gammal och cirka 1629 byggdes av italienska Fransesco Morosini.
Den berömda kyrkan Agios Titos är ett stort torg i Gamla stan. På samma torg hittar du också den berömda historiska biblioteket Vikelea. Heraklion, ytterligare stora fästningar och bevarade delar av stadsmuren från tiden för venetianarna.
Loggian är den viktigaste och vacker byggnad i Heraklion från tiden för venetianarna.
Det är från 17-talet på gågatan den 25 augusti, i dag stadshuset ligger i.

Knossos är stjärnan i Heraklion, cirka fem kilometer utanför staden. Den största palats minoerna är Samariaravinen, den mest besökta Kreta.
Det arkeologiska museet i Heraklion Kreta är utan tvekan den viktigaste museum!
Här finns många fynd från den minoiska palatsen i Knossos, Festos, Malia och Zakros. Den historiska museum Kreta är helt värt. Det är bara några minuters promenad från centrum. Bland höjdpunkterna finns verk av målaren El Greco, information om andra världskriget och folk på Kreta.

I naturhistoriska museum är i naturlig storlek dinosaurier, en jordbävning simulator och en liten djurpark med levande ormar.
Grav Nikos Kazantzakis, författare till "Zorba the Greek", ligger på en liten kulle nära den historiska staden (upp till 15 minuter till fots). Det är enkelt, men väl värt ansträngningen. Från toppen har du en bra utsikt över staden.
Ett företag erbjuder för 15 euro sightseeingturer (pris 2016). Du kan se röda bussar, påminner använder den berömda Londons bussar, med en alla dag biljett. Det finns två linjer, som vanligtvis utförs varje timme.

Om du vill gå med bil till Heraklion, kom ihåg att det inte är lätt att köra utlänningar. Trafiken är kaotisk, gatorna är smala och det finns många enkelriktade gator.
Parkering: Att hitta en ledig parkeringsplats i Heraklion nära centrum är nästan omöjligt. En privat parkering, betalar du minst € 10, -. Om du inte vill betala, kan du parkera på en sidogata och gå till stan. Parkering nära hamnen eller flygplatsen är nästan omöjligt.

Grekland utflykter